14 The Power of Management Capital
Utilizing the New Drivers of Innovation, Profitability, and Growth in a Demanding Global Economy
McGraw-Hill, 2003, 201 blz.
1. Welk stuk op ons schaakbord is dit?
Verwaarloos nooit uw pionnen. Zij vormen uw onontbeerlijke falanx.
2. Wie schreef het?
– Armand Feigenbaum: de in 1920 geboren ingenieur maakte al in 1951 furore met het boek en bijbehorende concept Total Quality Control. Net als de bekendere kwaliteitsgoeroes W. Edwards Deming en Joseph Juran, werd hij aanvankelijk alleen in Japan op handen gedragen.
– Donald Feigenbaum: de broer van de kwaliteitsgoeroe is een éminence grise inzake bedrijfssystemen en engineering.
3. Wat staat erin?
De krasse broers Feigenbaum geven managementlessen voor de hedendaagse economie. Voor wie zich op zijn vijftigste al uitgerangeerd voelt, moet het bijna als een blaam (of juist een opsteker) klinken dat een zeventiger en een tachtiger de jonge managers op de vingers tikken met lucide inzichten en nieuwe systemen. Ze geven zelfs een lijst van voorbijgestreefde management-opvattingen, zoals: zorg voor een goede opvang en snel herstel van producten met gebreken (vandaag investeert u die energie beter om vooraf te controleren, om betere producten te maken).
4. Wat onthouden we?
Niet de beurs, maar de klant zorgt voor het inkomen van een bedrijf. Het komt erop aan om te focussen op de strategisch gekozen doelgroep en daarop een bedrijfssysteem te enten. Kennis, management, informatiesystemen en andere technologie moeten daartoe geïntegreerd worden.
5. Geeft het praktische tips?
Zakenblad Business Week schreef dat management voor de broers Feigenbaum geen kunst, maar een wetenschap is. Meten en evalueren is al meer dan een halve eeuw hun boodschap. De voorbeelden maken de theorie, wenken en waarschuwingen aanschouwelijk en leveren de nodige tips op.
6. Is het nog actueel?
In zekere zin breien de broers Feigenbaum met dit nieuwe boek een actualiserend hoofdstuk aan de klassieker Total Quality Control.
7. Biedt het leesplezier?
Alleen voor de taaie managementfreaks, voor de diehards. (Prima, zo kunt u zich onderscheiden.)
8. Waarom zou u het lezen?
U krijgt een fundament om uw hele managementsysteem op te bouwen. Beschouw het als een bad in managementlogica.
9. Is het vertaald?
Niet vertaald.
10. Welke boeken sluiten erbij aan?
– Total Quality Control: dé kwaliteitsklassieker van Armand Feigenbaum (McGraw-Hill, 1951, jongste herziene editie 1991, 851 blz.). De originele Engelstalige uitgaven vonden we vlot bij Acco Leuven. Tel.: 016 29 11 00, fax: 016 20 73 89.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier