Ruwweg 100.000 mensen kregen foutief voorstel van vereenvoudigde belastingaangifte

Getty Images

Zowat 100.000 belastingplichtigen hebben de voorbije dagen een verkeerd voorstel van vereenvoudigde aangifte in de bus gekregen. “Er gebeurde een fout bij een onderaannemer”, luidt het bij de federale overheidsdienst Financiën. “De betrokkenen krijgen nog deze week de juiste informatie.”

“Het gaat om een technische fout bij een onderaannemer die verantwoordelijk is voor het drukken, in de omslag steken en verzenden van de voorstellen van vereenvoudigde aangifte (VVA)”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, na een bericht van VRT NWS. “Daardoor zijn een aantal VVA’s verkeerd samengesteld.” Concreet kregen de belastingplichtigen een voorstel dat voor een andere persoon is bedoeld.

De betrokkenen – ongeveer 3 procent van diegenen die een VVA krijgen – zijn intussen geïdentificeerd, en de fout wordt rechtgezet. “Ze krijgen normaal vandaag/donderdag en morgen/vrijdag een nieuwe brief in de bus, met allereerst verontschuldigingen en met een nieuw, juist voorstel van vereenvoudigde aangifte”, aldus Adyns.

Nog steeds juiste informatie

De woordvoerder benadrukt nog dat het om een technische fout gaat en dat Financiën nog steeds de juiste informatie heeft over de belastingplichtigen. Wie via de website www.myminfin.be naar zijn of haar VVA gaat kijken, krijgt de juiste gegevens te zien.

Financiën verstuurt dit jaar zowat 3,9 miljoen voorstellen van vereenvoudigde aangifte, zo was eerder bekendgemaakt. Die gaan naar belastingplichtigen van wie de financiële situatie stabiel is, en van wie de FOD Financiën in principe alle fiscale gegevens kent. Zij krijgen dan een ingevulde aangifte samen met een simulatie van de berekening van hun belastingen. Het is wel de bedoeling dat de belastingplichtige het voorstel goed nakijkt. Als het juist is, moet hij niets meer doen.

Belastingdossier van Trends

In dit dossier vindt u alle artikels die de redactie van Trends schreef om u te helpen bij het invullen van de aangifte. Vanaf morgen beantwoorden we ook de belangrijkste vragen van de lezers van Trends in dit belastingdossier.

Voor mensen die op routine hun aangifte invullen, zijn er dit jaar twee mogelijke instinkers. We geven ze hieronder alvast kort weer:

De eerste is de deadline. Als uw boekhouder of fiscaal advocaat uw aangifte invult, kan het dat die aangifte wat sneller dan normaal op de rails moet worden gezet. Voortaan is het niet de mandataris die uitstel krijgt om de aangiftes voor zijn klanten in te vullen, het is de aard van de inkomsten die u op de aangifte moet invullen die bepaalt of u uitstel krijgt of niet.

Een tweede mogelijke instinker is de plaats op de aangifte voor heterokoppels van wie de vrouw ouder is dan de man. Nakijken of de inkomsten van de juiste persoon in de juiste kolom zijn ingevuld, wordt een prioriteit. De aangifte is voortaan genderneutraal, waardoor niet langer de man automatisch links staat en de vrouw rechts. De leeftijd van de partners bepaalt nu de plaats op de aangifte. De oudste staat links, de jongste rechts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content