10 tips om kapitaal op te halen
Uit het kmo-kompas van adviesbedrijf Deloitte Fiduciaire blijkt dat starters en groeibedrijven het steeds moeilijker krijgen om hun groei te financieren. Tien tips om kapitaal op te halen.
1. Gooi de deur van de banken niet te snel dicht
Ondernemers die kapitaal nodig hebben, overwegen meestal twee oplossingen. De eerste en meest voor de hand liggende: de bank. Die eist steevast een aantal waarborgen. Als je die kan voorleggen, dan is er geen probleem. Anders kan je bij privé-investeerders aankloppen. Toch mag je niet te snel opgeven, vindt Jean-Philippe Mornard, CEO van het managementkantoor JP Mornard Chartered. “Veel van onze klanten kregen één, twee of zelfs drie keer een ‘njet’ van de banken. Dan maar een privé-investeerder zoeken, denken ze. Maar in negen op de tien gevallen keurt de bank hun dossier uiteindelijk toch goed. Het volstaat vaak om enkele vormwijzigingen aan te brengen.”
2. Klop aan bij de overheid
Naast banken en privé-investeerders is er nog een derde alternatief: de overheid. “Een oplossing die te weinig gebruikt wordt, maar zeker het overwegen waard is”, benadrukt Aurélie Potvin, partner van het adviesbureau Bcome. Pluspunt: overheidssteun kan als garantie dienen bij de bank.
3. Verwar een investeerder niet met een redder
Als je definitief bent afgewezen door de bank en de overheid, kunnen privé-investeerders het laatste redmiddel zijn. “Ondernemers denken vaak dat privé-investeerders bereid zijn meer risico’s te nemen. Dat klopt, maar denk niet dat ze elk project met open armen ontvangen”, zegt Potvin. “Integendeel, ze zijn zeer streng in hun selectie.”
4. Een goede voorbereiding is een goed begin
De voorbereiding verwaarlozen is een klassieke beginnersfout. Joseph de Gheldere, CEO van het privé-investeerdersnetwerk Be Angels, krijgt een dertigtal dossiers binnen per maand. De meeste komen niet verder dan de selectiefase bij gebrek aan voorbereiding. Lees: er is geen degelijk businessplan, het benodigde geld wordt over- of onderschat en er worden veel details over het hoofd gezien.
5. Eendracht maakt macht
Een ander bepalend aspect is de kwaliteit van het projectteam, meent de Gheldere. “Een goede groep kan om het even welk project dragen. Het is belangrijk dat het team complementair is. Ervaring geeft daarbij de doorslag. Als de projectdragers beslagen op het ijs komen, wordt dat zeer gewaardeerd.”
6. Vertrouw op een advocaat
Zorg voor een goede entourage, zowel bij het zoeken naar partners als bij het ondertekenen van de officiële documenten. Voor Mornard is dat de sleutel van het succes. “Als alles geregeld is, vragen sommigen zich af of het wel nuttig is duizenden euro’s uit te geven aan een gespecialiseerde advocaat. Komaan zeg, dat is cruciaal. Je moet niet zelf leerling-tovenaar willen spelen. Vertrouw op de wijsheid van je advocaat.” Hij zorgt er vooral voor dat er achteraf geen lijken uit de kast vallen.
7. Hou rekening met je ‘schoonmoeder’
“De meeste projectdragers gaan ervan uit dat privé-investeerders alleen kapitaal aandragen en dat alles daarna weer zijn gewone gang gaat in het bedrijf”, weet Potvin. “Fout”, vult Mornard aan. “Het komt er zowat op neer dat er een schoonmoeder neerstrijkt in de onderneming.” Een schoonmoeder aan wie rekenschap moet worden afgelegd. Bij het zoeken naar partners speelt ook het menselijke aspect een rol. Kwestie dat het pas ingezegende huwelijk niet op een scheiding uitdraait – of in het slechtste geval op een scheiding met onderlinge toestemming.
8. Verlies het risico niet uit het oog
Scheidingen komen wel degelijk voor, en veel zelfs. “Iets meer dan de helft van alle projecten heeft een negatieve of een nulreturn”, zegt de Gheldere. “Spanningen zijn er altijd”, meent Mornard. Als dat gebeurt, moet je een aantal dingen uitklaren: wat is mijn doel? In hoeverre ben ik bereid de taart te delen?”
9. Bereid een exitscenario voor
Als je potentiële partners probeert te overtuigen, is het niet altijd prettig meteen ook over een mogelijk uitstapscenario te spreken. “Toch moet dat dan al gebeuren”, vindt de CEO van Be Angels. “Sommigen doen het pas twee of drie jaar later, maar dat is echt niet meer het juiste moment.”
10. Laat je niet ontmoedigen
Kapitaal ophalen neemt tijd in beslag en die tijd kan je niet meer besteden aan het bedrijf. Dossiers die in minder dan twee maanden rond zijn, zijn zeldzaam. In het slechtste geval, als alle pogingen op niets uitdraaien, is het verloren tijd. “Toch mag je de moed niet verliezen, en evenmin je geduld”, zegt Potvin. “Uiteindelijk is een kapitaalophaling een win-windeal.”
MÉLANIE GEELKENS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier