10 restauranttips voor 2008

Trends selecteerde tien gastronomische adressen die beslist een ommetje waard zijn.

1. Restaurant Le Jardin des Senteurs (hotel Beau Séjour) Nassogne

Het hotel Beau Séjour en het bijbehorende restaurant Le Jardin des Senteurs liggen op een heuvel in Nassogne, een idyllisch dorp op de grens van de Famenne en de Ardennen. Het hotel telt 25 kamers, verdeeld over het eigenlijke hotel-restaurant en twee aanpalende gebouwen. Aperitieven doe je voor het houtvuur in de knus gedecoreerde salons; eten gebeurt in de ruime, wit gedecoreerde eetzaal.

Eigenaars zijn Emmanuelle Bernard en Nicolas Alberty. Emmanuelle ging in de leer bij de koning, ontvangt met vriendelijkheid en bedient met haast. Nicolas is chef in het tweede restaurant (Le Barathym), dat in juli 2007 opende. Chef in de keuken van Le Jardin des Senteurs is Sebastien Naud. Die werd opgeleid door de Franse kok Jacques Chibois en was onder meer chef van Château Peltzer in Heuzy. De spijskaart is beknopt; de wijnkaart dan weer is uitgebreid en gevarieerd.

RUE DE MASBOURG 30, 6950 NASSOGNE, TEL.: 084 21 06 96, www.lebeausejour.be, info@lebeausejour.be, GESLOTEN OP WOENSDAG EN DONDERDAGMIDDAG; MENU’S VAN 40 TOT 95 EURO; HOTEL MET 25 KAMERS MET UITEENLOPEND COMFORT; OVERDEKT ZWEMBAD EN SAUNA

2. Restaurant Bien Soigné Antwerpen

Alex D’Hauwere is niet alleen kok maar genoot ook een opleiding hotelmanagement. Tijdens zijn studententijd werkte hij in het weekend in ‘t Pandje in Berchem en ging na zijn studies aan de slag bij Flamand Dining in Antwerpen. Frederic Saen is een zaalman met ervaring in Canal aan het Zuid. De twee kompanen ontdekten dat zij dezelfde manier van werken hebben en dezelfde passies delen. Ze begonnen te filosoferen over een eigen restaurant, een gezellig eethuis dat een leemte in de markt vult: een laagdrempelig restaurant, waar de gasten op een spontane manier worden benaderd en gerechten krijgen voorgeschoteld die zijn gemaakt met verse ingrediënten en op tafel komen tegen verteerbare prijzen. Hun gemeenschappelijke ‘product’ werd in juni 2007 in de markt gezet en kreeg onmiddellijk aandacht van het Antwerpse publiek en de lokale pers. De spijskaart is beknopt en seizoensgebonden.

KLEINE MARKT 9, 2000 ANTWERPEN, TEL.: 03 293 63 18, www.bien-soigne.be; LUNCH MET KEUZE: 19,50 EURO; ZATERDAG EN ZONDAG ALLEEN NA RESERVERING VOOR GROTERE GEZELSCHAPPEN

3. Chou, émotion culinaire Brussel

Mensen die van een goed glas wijn en een smakelijk potje houden, kennen de Franse kok Dominique Audry van eerdere projecten, zoals wijnbistro Les Amis du Cep en wijnbar Slurp. Audry is sinds een maand weer actief: met Chou. Deze relaxbistrot met internationaal cachet kwam op de plaats waar zich vroeger het bekende café Houblonnière bevond. Vanaf de eerste dag stroomden de eurocraten uit de nabijgelegen wijken toe. Audry heeft wat van zijn wilde haren verloren maar behield zijn originele kijk op het leven. Artiest worden, was zijn levensdoel. Nu probeert hij al kokende de ogen van de mensen vochtig te maken. Liefst zou hij de spijskaart buiten zwieren om nog uitsluitend te kokkerellen met het beste wat hij op de markt kan vinden. Er is een verrassingsmenu van vier gangen (40 euro plus 20 euro voor de wijnen). De inrichting van Chou is origineel. De wijnkaart vermeldt met kennis van zaken geselecteerde wijnen tegen verteerbare prijzen.

LONDENPLEIN 4, 1050 BRUSSEL, TEL.: 02 511 92 38, www.restaurantchou.eu; LUNCH MET VOOR- EN HOOFDGERECHT + 30 EURO VOOR DE WIJNEN, VERRASSINGSMENU 40 EURO + 20 EURO VOOR DE WIJNEN; ZATERDAG EN ZONDAG GESLOTEN; PARKING TULIPE (KOSTEN WORDEN VERGOED)

4. Le Cor de Chasse Barvaux-sur-Ourthe (Durbuy)

Mario Elias werd in Oostende geboren en verhuisde naar Barvaux, waar zijn ouders sinds 1978 restaurant Le Petit Chef exploiteren. Mario deed banketbakkersschool in Waremme, hotelschool in Spa en ging aan de slag in gastronomische restaurants als Le Capucin Gourmand en Château d’Hassonville, waar hij twee jaar chef-kok was. Zeven jaar geleden nam hij op dertigjarige leeftijd het ouderwetse hotel-restaurant Le Cor de Chasse over. De kok heeft de zaak en de keuken geleidelijk en met bescheiden middelen vernieuwd. Via gespecialiseerde boeken, contacten met collega’s zoals Sang-Hoon Degeimbre (l’Air du Temps) en veel experimenteren heeft hij zich de nieuwste keukentechnieken eigen gemaakt. Mario Elias is gemotiveerd: zijn werkdag begint om 7 uur ‘s ochtends en eindigt om 1 uur ‘s nachts. Vandaag is Elias een van de schaarse Waalse vertegenwoordigers van de moleculaire keuken. Le Cor de Chasse heeft een gevarieerde spijskaart met persoonlijke bereidingen. De wijnkaart is eenzijdig Frans en niet op niveau. Menu’s zijn hier troef.

PETIT BARVAUX 97, 6940 BARVAUX-SUR-OURTHE (DURBUY), TEL.: 086 21 14 98, www.lecordechasse.be; WOENSDAG EN DONDERDAG GESLOTEN (BEHALVE IN JULI-AUGUSTUS); MARKTMENU 37 EN 45 EURO (+ 17 OF 23 EURO VOOR DE WIJNEN), PRESTIGEMENU VAN ZES GANGEN 55 EURO (+ 29 EURO VOOR HET WIJNARRANGEMENT); HOTELKAMERS 75 EURO, PLUS DRIE KAMERS IN DE PRIVéKASTEELHOEVE VOOR 90 EURO; DIVERSE WEEK- EN WEEKENDARRANGEMENTEN

5. Chinees restaurant Bij Lam & Yin Antwerpen

Yin-Yin Pang en Lap Yee Lam openden ‘Bij Lam & Yin’. Na twintig jaar een ‘gewoon’ Chinees restaurant en een meeneemdienst in Merksem te hebben uitgebaat, was het moment aangebroken om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Na lang overwegen besloten ze een huiskamerrestaurant te openen, met eenvoudige maar goede Chinese gerechten. Het huis was er al: een mooie woning met elementen uit 1594. Het gelijkvloers werd opengetrokken en op een sobere manier ingericht. Lap Yee Lam kookt zelf en bereidt een negental authentieke Chinese gerechten die hij op een elegante manier op het bord presenteert. Yin-Yin Pang ontvangt zoals zij thuis zou doen: met brio en oprechte hartelijkheid. Aanraders zijn de dimsum, gelakte eend in hoisinsaus en gestoomde vis met gember en soja. De gerechten krijgen ondersteuning van een bescheiden repertoire met zorg gekozen natuurlijke wijnen, die passen bij het eten en de zuivere omgeving.

REYNDERSSTRAAT 17, 2000 ANTWERPEN, TEL.: 03 232 88 38, MAANDAG EN DINSDAG GESLOTEN

6. L’Eclipse Rocourt

L’Eclipse is handig gelegen: net aan het kruispunt van de E40/E41 en de Steenweg naar Tongeren. Het moderne restaurant is ondergebracht in een volledig gerenoveerd gebouw. De gekleurde neonverlichting buiten heeft uitstraling; binnen wacht een moderne loungeambiance. De bediening is in handen van vriendelijk personeel, onder wie de Aziatische echtgenote van eigenaar en chef-kok Raphaël Sabel. De kok draagt een Belgische naam, maar is van Koreaanse afkomst. Raphaël Sabel kreeg een eersteklas opleiding bij topkoks als Pierre Romeyer, Jean-Pierre Bruneau en Roger Souvereyns en was chef van Château d’Hassonville. In zijn eigen restaurant brengt hij een persoonlijke keuken. Zijn creatieve gerechten zijn spectaculair van presentatie en evenwichtig van smaak. De wijnkaart vermeldt uitsluitend Franse flesjes. De prijzen van zowel spijs en drank zijn redelijk.

CHAUSSéE DE TONGRES 319, 4000 ROCOURT, TEL.: 04 247 28 47; ZATERDAGMIDDAG EN MAANDAG GESLOTEN; LUNCH: 25 EURO, MENU’S 35 EN 45 EURO

7. Le Fruit Défendu Brussel

Le Fruit Défendu heeft net dat beetje meer waar je altijd naar op zoekt bent, zoals een spontane ontvangst, een prettige sfeer en smakelijk eten zonder franjes. De bistrot is te vinden in een hoekhuis in Elsene in een buurt waar je geluk moet hebben om de auto kwijt te geraken. Binnen wacht een knusse, schemerig uitgelichte ruimte met een open keuken en tafels verdeeld over twee niveaus. De vrouw des huizes ontvangt in het Frans en doet dat met uitstraling. Baas en chef-kok is Pascal Frenot. Deze energieke, vijftigjarige Fransman leerde koken bij Michel Guérard en in Taillevent, het Parijse bastion van de klassieke Franse keuken. Pascal Frenot opende in 1980 in Ukkel restaurant Le Fruit De Ma Passion, dat hij na 25 jaar verkocht. Nog geen jaar later opende Le Fruit Défendu. Er werd gekozen voor een formule zonder spijskaart, met uitsluitend seizoensgebonden suggesties en een beperkte wijnkaart met vooral betaalbare Franse regionale wijnen. Pascal Frenot gaat dagelijks naar de markt. Hij kookt emotioneel en laat zich gaan, zoals een kunstenaar. Zijn spontane bereidingen zijn creatief en toch bestudeerd en evenwichtig.

TENBOSSTRAAT 108, 1050 BRUSSEL, TEL.: 02 347 42 47; ZATERDAGMIDDAG EN ZONDAG GESLOTEN; DAGSCHOTEL: 10 EURO

8. Restaurant de Godevaart Antwerpen

Op de plek in de historische buurt waar vroeger restaurant La Rucolla was, bevindt zich sinds juli 2007 de Godevaart. Aan het fornuis staat exploitant Dave De Belder. Deze gedreven jongeman stelt alles in het werk om de behoudzuchtige Antwerpse fijnproevers eens iets anders te laten proeven. Dave De Belder is dertig jaar oud. Hij kreeg een beroepsopleiding aan de PIVA en trok vervolgens naar Nederland, waar hij acht jaar bij de top werkte (Jonnie Boer, Kranenburg, Ron Blauw) en naar Spanje, waar hij aan de stoof stond bij Jean-Luc Figueras. De Godevaart heeft een spijskaart met een tiental arbeidsintensieve bereidingen uit de nieuwe speelkeuken. Deze gerechten worden ook in de menu’s opgevoerd. Er is een vijfgangenmenu (45 euro) met bijbehorend wijnarrangement (22,50 euro). De Godevaart biedt culinair vertier omdat de kok creatief te werk gaat en gebruik maakt van nieuwe technieken.

WOLSTRAAT 45, 2000 ANTWERPEN, TEL.: 03 231 89 94, www.degodevaert.be; MENU’S VAN 45 EURO TOT 72 EURO

9. Ristorante Il Mondo di Miccoli De Pinte

Lekkerbekken die van de Italiaanse keuken houden, kennen de naam Sabatini. Het vermaarde Italiaanse restaurant uit Sint-Martens-Latem kreeg jaren geleden uit handen van toenmalig president Ocar Luigi Scalfaro een onderscheiding omdat Sabatini was opgenomen bij ‘s werelds dertig beste Italiaanse restaurants buiten Italië. Twee maanden geleden opende Carlo Miccoli, de zoon van de eigenaars van Sabatini, zijn eigen restaurant op enkele kilometers van het ouderlijke restaurant. Hij nam het vroegere restaurant Ter Lande in De Pinte over, dat hij op aanwijzingen van zijn echtgenote radicaal liet verbouwen tot een Italiaans restaurant met een elegante, hedendaags landelijke inrichting. In Il Mondo di Miccoli gaat het er vlotjes aan toe. Bezoekers zijn welkom voor een klein gerecht, zoals een carpaccio met een glas wijn, voor een democratisch geprijsde zakenlunch, voor een meer prestigieus driegangenmenu of voor een uitgebreide gastronomische maaltijd à la carte. Specialiteiten zijn: Tortelloni Alfredo met vulling van ricotta en spinazie en saus van gorgonzola en Parmezaanse kaas (14 euro) en gegrilde gamba met knoflook en tartaarsaus (36 euro).

BARON DE GIEYLAAN 112, 9840 DE PINTE, TEL.: 09 222 23 75; GESLOTEN OP ZATERDAGMIDDAG, ZON- EN MAANDAG

10. Restaurant De Smaak Izegem

Wouter Creytens, de 33-jarige chef-kok en eigenaar van De Smaak, deed ervaring op in De Snippe in Brugge, Sire Pynnock in Leuven en Hof van Cleve in Kruishoutem. Hij zoekt het niet in de opperste verfijning maar probeert voor verteerbare prijzen lekker hedendaags eten te serveren. De porties zijn royaal, de bereiding van de sausen is klassiek en de actuele inrichting behaagt: het is dan ook nauwelijks verwonderlijk dat De Smaak in de smaak valt bij een brede laag van de bevolking. Het restaurant is ondergebracht in het Oud Huis Tanghe, dat dateert van eind 1800. Het pand herbergde ooit de eerste schoenenfabriek van de stad. De Smaak heeft een beknopte spijskaart met heel wat gerechten die je ook in het populaire Smaakmenu terugvindt. Het driegangenmenu kost 37,5 euro en neem je daar de geselecteerde wijnen bij, dan ben je precies 50 euro kwijt. Specialiteit is de streekbereiding van handgepelde garnalen met gepocheerd hoeve-ei en karnemelkaardappelen. Voor de aanhangers van klassiek zijn er ossenhaas Aberdeen Angus met handgesneden frieten en bearnaise of slibtongetjes gebakken in boter.

GENTSESTRAAT 27, 8870 IZEGEM, TEL.: 051 32 14 75, GESLOTEN OP DINSDAGAVOND EN WOENSDAG; www.desmaak.be

Door Pieter van Doveren/Fotografie: Jan Caudron & Daniel Geeraerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content