10.000 producten die u nergens elders vindt

Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Soepen van Campbell, fruitige ontbijtgranen of cherry cola’s van 7-Up… U vindt ze allemaal in de rekken van Grare, een Amerikaanse en Mexicaanse voedingsspecialist uit Wilrijk.

Al meer dan veertig jaar vindt u in Grare American & Mexican Food Store een uitgebreid assortiment aan typische producten uit Latijns- en Noord-Amerika. Barbecuesausen van Jack Daniels, groene ketchup, een six-packDesperados, een pot Maple-siroop, muffins en marshmallows… – kortom, meer dan 10.000 verschillende producten die meestal nergens elders in België te verkrijgen zijn.

Zaakvoerder Alain Roggen – die deze goed lopende eenmanszaak zo’n twintig jaar geleden overnam van zijn grootmoeder – kreeg de liefde voor all things American van kindsbeen af ingelepeld. De talloze memorabilia aan de muren – Texaanse nummerplaten en nostalgische filmposters – getuigen daarvan.

Grare houdt zich in hoofdzaak bezig met het importeren, verdelen en verkopen van typische producten uit de Verenigde Staten of Mexico. Om de twee maanden worden in de haven van Antwerpen enkele barstensvolle containers gelost, die meestal afkomstig zijn uit New Jersey of New York. “De gemiddelde Amerikaan is echter nogal wispelturig wat zijn menu betreft,” licht Roggen toe. “Sommige gloednieuwe producten kennen plotseling een enorme boom, maar een jaar later geraak je ze aan de straatstenen niet meer kwijt. Denk maar aan mint breath strips, pikante jalapeno-chips of cheddarkaassoep.” Het assortiment van Grare wordt dan ook continu aangepast.

Geen wonder dat heel wat Belgische tex-mexrestaurants geregeld bij Roggen hun bestelbon komen afleveren. Dat Grares omzet daarnaast ook voor een flink stuk wordt gegenereerd door de talloze Amerikaanse immigranten in de regio hoeft natuurlijk niet te verbazen. Toch blijken ook steeds meer exotisch ingestelde Belgen benieuwd naar de lekkernijen van de Amerikaanse en Mexicaanse keuken. En dat ondanks de afzwakkende relaties tussen beide landen en de het steeds verder aanzwellende anti-amerikanisme.

“Ik ben ook geen aanhanger van de huidige houding van de Amerikanen,” bekent Roggen. “Maar Grare is en blijft tenslotte een voedingszaak en geen politiek forum. So why worry?”

Dave Mestdach

Steeds meer exotisch ingestelde Belgen ontdekken de lekkere Mexicaanse keuken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content