Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Agoria: ‘Subsidiewedloop tussen EU-lidstaten moet absoluut stoppen’ Volgens de koepel van Belgische technologiebedrijven Agoria reageert de Europese Commissie te defensief. “We zijn ondertussen meer geld aan het besteden dan het hele budget van de US Inflation Reduction Act”, zegt CEO Bart Steukers.
Magazine Magazine Strijd om subsidies: Frankrijk en Duitsland strooien met geld, ons land moet passen Sinds Europa de regels voor staatssteun versoepeld heeft, strooien grote EU-lidstaten als Frankrijk en Duitsland met miljarden euro’s aan subsidies, om chips- en batterijproducenten te overhalen een site op hun grondgebied te bouwen. België, nochtans altijd een subsidiekampioen geweest, dreigt op achtervolgen aangewezen te zijn.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Economische opgang van India staat in schril contrast met Chinese neergang' De G20 komt voort uit de G7, die voor het eerst samenkwam in Keulen in juni 1999 (dat waren toen de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie). De eerste meeting van de G20 vond plaats in Berlijn in december 1999. De zeven landen vonden dat Afrika, Midden- …
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'De controle over Gimv is een extra verzekering tegen de uitverkoop van Vlaanderen' Stijn Fockedey legt uit waarom investeringsmaatschappij Gimv wel een procentje overheidsschuld waard is.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Vlaanderen moet werken aan een overallcultuur om niet achterop te hinken bij Duitse industrie'
Nieuws Nieuws Chris Peeters van Elia Group naar bpost: achtergronden bij een toptransfer in het bedrijfsleven De overstap van Elia Group naar bpost is professioneel geen promotie voor Chris Peeters, zegt Trends-hoofdeconoom Daan Killemaes. "In voetbaltermen: hij gaat van de Europa League naar de Belgische competitie. Maar qua uitdaging is het een fantastische job.”
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Wispelturige consument weegt op groei Van de Velde Bij een stabilisatie van dat vertrouwen kan de onderliggende groei van de activiteiten opnieuw naar boven komen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Duitse economie heeft een nieuw wirtschaftswunder nodig Volgens de Duitse federale regering koelt de economie slechts een beetje af, maar Duitse economen waarschuwen voor een structurele zwakte. Het Duitse weekblad Der Spiegel wijdt zijn omslagverhaal aan de haperende Duitse economie. “Misschien moet er eerst een grote Duitse autobouwer failliet gaan, voor we echt wakker schieten.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Staatsbon levert schatkist uiteindelijk 21,9 miljard euro op De Belgische staatskas heeft bij de jongste uitgifte van de eenjarige staatsbon 21,896 miljard euro opgehaald. Dat maakte minister van Financiën Vincent Van Peteghem maandagmiddag bekend. "Dat maakt van deze staatsbonuitgifte de meest succesvolle in de Belgische geschiedenis", klinkt het. De minister is tevreden dat zoveel Belgen de weg vonden naar deze veilige investering. "Het toont aan dat de Belgische spaarder op zoek is naar een rendement dat hoger ligt dan wat vandaag door de banken wordt aangeboden op de klassieke spaarboekjes."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid België op twee na grootste afnemer van Russisch vloeibaar gas: ‘Lng-bedrijf Novatek staat minder dicht bij het Kremlin dan Gazprom’ Landen in de Europese Unie kopen nu aanzienlijk meer Russisch vloeibaar aardgas (lng) dan vóór de invasie van Oekraïne. Ons land is koploper en heeft het zelfs tot de wereldwijde top drie geschopt.
Inspiratie Inspiratie Boekentip voor uw vakantie: het levensverhaal van Edouard en Lucienne Didier, verbrande societyfiguren
Opinie | Macro-economie & beleid Opinie | Macro-economie & beleid 'Echt uitzonderlijk is de Ineos-affaire niet' IS DE CEO VAN DE DUITSE MACHINEBOUWER VOOR DE ELEKTRONICA-INDUSTRIE BDTRONIC
Ondernemen Ondernemen Verzekeraars zien de risico's toenemen: Vlaamse bedrijven zijn kwetsbaar De gevolgen van de klimaatverandering laten zich deze zomer sterk voelen. Maar ook cybercriminaliteit veroorzaakt steeds meer schade. “De crisissen waarmee bedrijven geconfronteerd worden, nemen toe en versterken elkaar”, waarschuwt Philip Alliet, de CEO van Aon België.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Windenergie tikt productierecord aan: ‘Groene stroom wordt volwassen, maar niet alles loopt gesmeerd’ Juli was een topmaand voor de productie van duurzame energie. De Belgische windturbines wekten vorige maand 40 procent meer stroom op dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar we moeten oppassen voor een juichmentaliteit, betoogt energie-expert Joannes Laveyne (UGent). “Om alles gebouwd te krijgen, is er nood aan een beter industrieel beleid voor hernieuwbaar”, klinkt het.
Duurzaamheid Duurzaamheid Hoe China de markt van duurzaamheid domineert China heeft zich in een mum van tijd incontournable gemaakt in de opmars van duurzame-energietechnologie. Voor het Westen is dat een bron van frustratie en angst. Hoe is het zo ver kunnen komen? En valt er nog wat aan te doen? En willen we dat wel?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Energiespecialisten Joannes Laveyne en Thijs Van de Graaf: ‘Nog twee winters voorzichtigheid geboden met gas’ Het is midzomer en de Europese gasvoorraden zitten bijna vol, zo raakte vorige week bekend. Het contrast met vorig jaar kan niet groter zijn. Toen werd gevreesd dat Europa, vanwege de knip in de Russische gasleveringen, een genadeloze winter vol energieschaarste tegemoet trad. Hoe staan de zaken ervoor na het annus horribilis voor de energiemarkten? “We hebben heel veel geluk gehad”, zegt energie-expert Joannes Laveyne.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Automatische indexering in Nederland? ‘België is een internationale aberratie voor een reden’ Onze noorderburen kreunen onder de inflatie en het verlies van koopkracht. Zo erg zelfs dat de Nederlandse vakbond FNV wil dat loonstijgingen voortaan automatisch gebeuren en minstens de geldontwaarding compenseren. Een loonindexering zoals we die in België kennen, met andere woorden. "Als ik mijn Nederlandse collega's in Amsterdam daarover vertel, vallen die van hun stoel", zegt Luc Aben, hoofdeconoom van de private bank Van Lanschot.
Adviezen Adviezen De 5 favoriete aandelen van... Martine Hafkamp (Fintessa Vermogensbeheer) Hoe vergaat het de beurshandel in de zomer? Trends.be polst wekelijks bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgische economie sputtert: ‘Energieprijzen kunnen industrie in langdurige recessie duwen’ De economische activiteit in ons land is er in het tweede kwartaal slechts met 0,2 procent op vooruitgegaan tegenover de eerste drie maanden. De zwakke groei is vooral te wijten aan de slabakkende industrie. Die onontbeerlijke tak van de economie kreunt onder de gestegen energiekosten, weet econoom Peter De Keyzer.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waterlekken in tijden van droogte: sommige landen verliezen helft van hun voorraad In het door droogte geteisterde Europa maken lekkende leidingen het probleem nog erger. Sommige landen verliezen tot 60 procent van hun watervoorraad.
Ondernemen Ondernemen Tesla loopt uit: Musk verkoopt nu meer elektrische auto's dan alle Duitse merken samen Tesla vergroot zijn voorsprong op de traditionele Duitse merken in de verkoop van elektrische auto's. Het bedrijf verkoopt meer elektrische wagen dan Mercedes, BMW en alle merken uit de Volkswagen Group gecombineerd.
Opinie Opinie De balans: NAVO-top wordt een pijnlijke zaak voor België Op 11 en 12 juli vindt in de Litouwse hoofdstad Vilnius een NAVO-top plaats. Op de agenda staat een versterking van de oostflank van Europa als antwoord op de Russische dreiging. Ook zullen de lidstaten zich buigen over hun engagement om de defensie-uitgaven op te trekken naar 2 procent van het bbp. Probleem voor België: het is nog vele miljarden euro’s van dat doel verwijderd.
Magazine Magazine My Precious: Tussen duizenden affiches is een zeefdruk van Ruppert Geiger het dierbaarst Voor de webshop Allo Pablo graaft Margaux Van den Bossche in de verzameling kunstenaarsaffiches van haar grootouders. Toch is het een zeefdruk die haar het dierbaarst is.
Magazine Magazine Regulariteitsrijden: Wie eerst aankomt, is niet per se de winnaar Je hebt oldtimerfanaten, dan heb je rallyfanaten, en daarna komen de regulariteitsrijders: zij die erop kicken tot op de seconde precies welbepaalde trajecten af te leggen. Nu het rallyseizoen in volle gang is, verklappen drie fans alle geheimen van bol-pijlroadbooks, tripmasters en RT-tabellen.
Magazine Magazine Is niet opladen, maar batterijen verwisselen de toekomst van elektrisch rijden? 'Veel van de problemen van elektromobiliteit verdwijnen' China brengt een concept voor elektrische auto’s naar Duitsland dat al dood is verklaard: snel de accu verwisselen en meteen verder rijden. Zal het ook fans van de verbrandingsmotor overtuigen?
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Zorgelijke kapitaalverhoging voor Aedifica Voor het eerst worden vraagtekens geplaatst bij een kapitaalverhoging van Aedifica. Maar een vastgoedvennootschap is op dit moment beter gewapend met een lage schuldgraad en een oorlogskas.
Nieuws Nieuws Vastgoedbedrijf Aedifica wil bij kapitaalronde 380 miljoen euro ophalen Vastgoedbedrijf Aedifica wil 380 miljoen euro ophalen via de uitgifte van nieuwe aandelen. Dat heeft het Bel20-bedrijf woensdag aangekondigd.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Celia Groothedde (Groen): '2 miljard euro nodig om de crèchecrisis op te lossen' De Vlaamse regering kijkt weg van de problemen in de kinderopvang, stelt Groen-parlementslid Celia Groothedde. De initiatieven die nu gelanceerd worden om meer begeleiders aan te trekken en meer plaatsen te creëren, zijn gerommel in de marge zonder goede voorwaarden en een groter plan. “De arbeidsvoorwaarden voor vrouwen kunnen beter worden, door meer mannen naar de sector te sturen.”
Nieuws Nieuws Nieuwe golf van massamigratie is begonnen De allochtone bevolking in de rijke landen stijgt sneller dan ooit. Wat betekent dat voor hun economieën?
Magazine Magazine Exporteurs optimistischer ondanks crisisklimaat Het vertrouwen van de Belgische exporteurs is gestegen tegenover vorig jaar, blijkt uit de achtste editie van onze exportbarometer. Nochtans zijn er weinig redenen voor optimisme. In Oekraïne woedt nog steeds een oorlog, energie blijft duur en arbeidskrachten zijn schaarser dan ooit.
Rechten Rechten Na de onlinefraude begint de strijd tussen slachtoffers en banken Niemand is nog veilig voor onlinefraude. Slachtoffers worden voor duizenden euro’s opgelicht. Vaak proberen ze die som terug te vorderen van hun bank. Of dat lukt, hangt af van woorden en interpretaties.
Internationale aandelen Internationale aandelen AMG verdient een hogere waardering De metalenspecialist AMG legde overtuigende kwartaalcijfers voor en het management verhoogde de middellangetermijndoelstelling.
Investeren Investeren De 5 favoriete aandelen van... Gert De Mesure (Vlaamse Federatie van Beleggers) Hoe vergaat het de beurshandel met de zomer in het vooruitzicht? Trends polst wekelijks bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.
Ondernemen Ondernemen De beste overnamedeal met Marktlink: ‘Wij kunnen de waarde van het bedrijf met 10 tot 30 procent verhogen' Al vier jaar ondersteunt Marktlink in België ondernemers bij overnames en fusies. Gemiddeld realiseert het hier zo’n vijf deals per jaar. Ondertussen is ook de poot M-Ready actief, die bedrijven begeleidt richting een verkoop. “België is een pilootland geworden voor onze groei in Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië”, zegt partner Filip Mariën.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Europese chips, een gok op de toekomst of geldverspilling? De Duitse regering geeft miljarden uit om de Duitse halfgeleiderindustrie te subsidiëren. Europa doet hetzelfde. Sommigen vinden dat economisch niet zinvol. “Zelfs als het allemaal lukt, importeren we in 2030 nog altijd 80 procent van onze chips”, zegt Clemens Fuest, die aan het hoofd van het onderzoeksinstituut Ifo staat.
Ondernemen Ondernemen 'Moeten we beschaamd zijn voor bier, frieten en pralines?' Federaal premier Alexander De Croo (Open Vld) lanceert een imagocampagne voor België. Bier en pralines heten clichés te zijn, België moet vooral de focus leggen op innovatie en technologie. De voedingsvereniging Fevia is verwonderd dat voeding en drank niet in de campagne zitten. Fevia wil daarover een gesprek met de premier. Maar Ignace Van Doorselaere, de CEO van de pralinemaker Neuhaus, slaat en zalft tegelijk. “Bier is zeer sterk, chocolade is té Belgisch."
Opinie | Opinie Opinie | Opinie 'Het onterechte optimisme over nucleaire technologie' De ene technologie, artificiële intelligentie (AI), leidt dezer dagen tot grote zorg: de politiek, de journalistiek en zelfs CEO’s van betrokken techbedrijven waarschuwen voor de grote risico’s. Des te opvallender is het grenzeloze optimisme over die andere technologie: kernenergie. Die krijgt, in tijden van klimaatverandering en energieschaarste, een nieuw leven toegeschreven. De schrijvers van dit opiniestuk vinden dat bedenkelijk.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Sollicitanten houden niet meer van gas- en oliesector Belgen beschouwen de overheid en de hernieuwbare-energiesector als de aantrekkelijkste werkgevers, leert een onderzoek van de hr-groep House of HR. De klassieke energiebedrijven zijn bij sollicitanten inmiddels even onpopulair als de tabaksindustrie. “Als je een baan aanbiedt en niet vermeldt dat je met duurzaamheid bezig bent, ben je in het nadeel.”
Nieuws Nieuws Zweedse Carglass-concurrent Cary Group verwerft nummer twee en drie op Belgische autoruitenmarkt De Zweedse autoruitenspecialist Cary Group neemt Autoglass Clinic en Touring Glass over, respectievelijk de nummer twee en drie op de Belgische autoglasmarkt. Dat maakt Autoglass Clinic donderdag bekend, zonder financiële details vrij te geven.
Opinie | Opinie Opinie | Opinie ‘Hoe komt het dat ons overlegmodel conflict organiseert en dat van Luxemburg consensus?’
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgisch nucleair onderzoeksproject Myrrha moet berg langlevend kernafval helpen verkleinen In het nucleair onderzoekscentrum SCK CEN in Mol experimenteren wetenschappers met nieuwe kernreactortechnologieën. Een installatie geïnspireerd door de onderzoeksreactor Myrrha moet op termijn de kernafvalberg verkleinen. Is kernenergie aan een renaissance toe? “Internationaal beweegt weer veel”, ziet de kernfysicus Hamid Aït Abderrahim, de geestelijke vader van Myrrha.
Inspiratie Inspiratie Belgische techondernemer Federico Travella: ‘De oprichters van Rocket Internet verdienen een standbeeld’ De Bruggeling Federico Travella verliet België elf jaar geleden om vanuit Australië en Singapore e-commercestart-ups op te richten voor de Duitse techreus Rocket Internet. In Engeland richtte hij met Novicap zijn eigen start-up op, die hij uitbouwt vanuit Spanje. Op 24 mei is hij nog eens in België, als spreker op de Brusselse Tech.eu Summit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Een optimale arbeidsmarkt heeft altijd consequenties’ Een optimaal arbeidsmarktbeleid vergt een voortdurende afruil tussen conflicterende doelstellingen. Tot die conclusie komt Geert Janssens, de hoofdeconoom van Etion, in een studie over het vaak geprezen Scandinavische model. Het is zaak harde keuzes te maken tussen meer of minder inkomensongelijkheid, tewerkstelling en overheidsuitgaven. Janssens legde voor drie landen die criteria naast elkaar. Geen enkel slaagt erin op in alle drie tegelijk te excelleren.
Nieuws Nieuws Decathlon start abonnementen voor verhuur sportmateriaal en -kledij: 'België is het voorbeeld voor andere landen' De sportketen Decathlon test in twee van zijn winkels een vast maandabonnement voor de verhuur van sportmateriaal en -kledij. In de winkels van Decathlon bestond al een tijdje de mogelijkheid om bijvoorbeeld skimateriaal te huren in plaats van te kopen. Het maandelijkse abonnement speelt in op een groeiende trend in de Belgische sportwereld.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Gemiddelde Belg had in 2022 een schuld van 53.280 dollar’: is dat een probleem of niet? De gemiddelde Belg stond vorig jaar maar liefst 53.280 dollar, of 48.833 euro, in het krijt. Dat blijkt uit het Sovereign Debt Index-rapport van de Britse vermogensbeheerder Janus Henderson. In geen enkel ander Europees land is de schuldenlast, uitgedrukt per hoofd van de bevolking, hoger dan in België. Hoe omineus is die lezing van de staatsschuld van ons land? We vroegen het aan economen en financiële experts van verschillende strekkingen.
Geld Geld Deadline voor aangifte is dichterbij dan u denkt In mei borrelen traditioneel vragen op over de belastingaangifte. In juni kunt u nog extra hulp inroepen om uw belastingen tijdig in te dienen. We vroegen de Trends-abonnees met welke vragen ze zitten en geven hier de antwoorden.
Inspiratie Inspiratie België bereidt zich voor op de Einsteintelescoop De Einsteintelescoop is een gigantisch wetenschappelijk project, dat mogelijk in de grensregio tussen Nederland, België en Duitsland neerstrijkt. Belgische bedrijven bereiden zich daar al op voor.