Duurzaamheid Duurzaamheid Hoe de Belgische havens inzetten op innovatie en duurzaamheid: Port Oostende Duurzaamheid zit diep verweven in het DNA van Port Oostende. Om te overleven heeft de kleine nichehaven zich gespecialiseerd in de circulaire en blauwe economie, geruggensteund door milieu en innovatie. "Dat is de basis van ons maatschappelijk engagement, want we kunnen niet doorgaan zoals de voorbije honderd jaar."
Ondernemen Ondernemen Filip Dierckx is de voorzitter van WorxInvest en Gimv: ‘Ook voor WorxInvest is de beurs mogelijk de eindbestemming’ Oud-zakenbankier Filip Dierckx was betrokken bij twee opgemerkte deals in 2023: de intrede van CVC in het kapitaal van de hr-dienstverlener SD Worx, en de overname van het belang van de Vlaamse overheid in Gimv door WorxInvest, de holding boven SD Worx. Als voorzitter van WorxInvest en sinds kort ook Gimv kan hij uitleggen waar de logica en de samenhang zit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid China start antidumpingonderzoek naar Europees varkensvlees als reactie op EU-heffingen op Chinese elektrische auto's China heeft een antidumpingonderzoek geopend naar de invoer van varkensvlees uit de Europese Unie. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel aangekondigd. Het onderzoek is vermoedelijk een reactie op Europese plannen om extra heffingen in te voeren op elektrische auto's uit China.
Opinie | Bram De Ridder Opinie | Bram De Ridder 'Geen toekomstplan zonder historische basis, en net daar schort het in België aan' Niet toevallig is Bart De Wever opnieuw de grote overwinnaar van de verkiezingen, een historicus die bewust ingaat tegen de Belgische schroom om vanuit het verleden vooruit te kijken, schrijft historicus Bram De Ridder. Hij reageert op de column van Peter De Keyzer.
Ondernemen Ondernemen Pieter Janssens (iO) over de volgende groeifase: 'We zijn in Europa te weinig trots op wat we kunnen bereiken' Nu de Nederlandse en Scandinavische acquisities zijn geïntegreerd en iO daar marktleider is, lonkt de volgende ronde en trekt het digitaal agentschap volgend jaar naar Duitsland. "Dat de concurrentie maar blaast en zucht. Wij knallen in ons eigen tempo door", zegt CEO Pieter Janssens.
Inspiratie Inspiratie De 20 duurste steden ter wereld voor sterrenrestaurants, Brussel op plaats 15 Denemarken is het duurste land en zijn hoofdstad Kopenhagen de duurste stad ter wereld voor een etentje in een sterrenrestaurant. Opmerkelijk: België is een van de minst dure landen voor sterrenrestaurants, maar Brussel haalt wel de top vijftien van duurste steden.
Ondernemen Ondernemen 'België wordt voor hernieuwbare energie het knooppunt van Europa’: in het spoor van de Vlaamse offshore in New Orleans Met een carrière van 35 jaar in de scheepsbouw en de maritieme industrie is Eric Finé een van de doorgewinterde vertegenwoordigers van de Vlaamse offshore industrie in New Orleans. "De deuren gaan voor onze industrie wereldwijd bijzonder vlot open. Dat heb ik in 35 jaar nog nooit meegemaakt. 95 procent van de offshore windprojecten buiten China wordt gerealiseerd met Vlaamse knowhow. Dat is uniek. We kunnen dat nog lang volhouden, als het gelijke speelveld met de Chinese concurrentie bewaakt wordt", zegt Eric Finé, die vandaag business development manager is voor Smulders.
Geld Geld Meer dan 11.000 Belgen huren een kluis bij CitySafes Twee jaar na de lancering telt de Nederlandse onderneming CitySafes, gespecialiseerd in de verhuur van kluizen voor het bewaren van cash of waardepapieren, 12 vestigingen en meer dan 11.000 klanten in ons land.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Begrotingstekort België is op vier na grootste van de eurozone Het begrotingstekort in de eurozone is vorig jaar licht afgenomen, van -3,7 procent van het bbp in 2022 naar -3,6 procent in 2023. Voor de hele Europese Unie (EU) nam het licht toe, van 3,4 naar 3,5 procent. In België is het tekort opnieuw flink opgelopen, van -3,6 naar -4,4 procent.
Ondernemen Ondernemen Nordic boekte nooit eerder zoveel gezinsvakanties naar Noord-Europa: ‘Voor veel mensen is 25 graden warm genoeg’ Belgen reizen deze zomer massaal af naar Noord-Europa. De gespecialiseerde touroperator Nordic registreert ruim 30 procent meer boekingen dan vorig jaar. "Zuiderse temperaturen van 40 graden en meer is voor steeds meer mensen van het goede te veel", meent CEO Philip Timmermans.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De dood en verrijzenis van een haven: ‘Oostende speelt weer mee als Belgische haven’ Bloedrode cijfers, nauwelijks werkgelegenheid en geen visie. Port Oostende was tot vijf jaar geleden op sterven na dood. Een nieuw bestuur en een actieplan van honderd werkpunten hebben de haven weer op de internationale kaart gezet. "Er is een omgekeerde braindrain gaande: West-Vlamingen willen vanuit Gent weer aan de kust komen wonen en werken." Een reconstructie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waarom de rijken afschaffen een dom idee blijft Twee boeken pleiten ervoor de rijken af te schaffen. Maar de argumenten voor een bovengrens aan inkomen en vermogen zijn simplistisch, opruiend en verkeerd.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid EXCLUSIEF. Margrethe Vestager breekt de almacht van big tech open: ‘Ik blijf vechten voor een sterker Europa’ In tijden waarin de grootmachten de Verenigde Staten en China de eigen industrie massaal subsidiëren, blijft de Europese Unie een baken van open en faire concurrentie, met Europees commissaris Margrethe Vestager als opperscheidsrechter. Haar jongste wapenfeit, de Digitalemarktenwet, moet de marktmacht van big tech definitief doorbreken. "Het echte werk begint nu."
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey 'De slabakkende productiviteitsgroei in België is de kwaal der kwalen' In België is er nog zeer veel laaghangend fruit om de productiviteit op te drijven.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Ons land heeft een van de hoogste uurlonen binnen de EU De gemiddelde uurlonen in België zijn de op twee na hoogste van de Europese Unie (EU). Dat blijkt woensdag uit gegevens van het Europese bureau voor statistiek Eurostat. Luxemburg heeft de hoogste uurlonen, Bulgarije de laagste.
Nieuws Nieuws CEO Daan De Wever: ‘Dankzij de koers moeten we niet meer uitleggen wat Dstny is' De Lotto Dstny-wielerploeg staat zondag zonder publiekstrekker Arnaud De Lie aan de start van de Ronde van Vlaanderen. Een tegenvaller, maar toch beklaagt Daan De Wever, de CEO van Dstny, zich niet dat het bedrijf in 2023 voor wielersponsoring koos. De naamsbekendheid is toegenomen en het sympathieke en sportieve imago maakt het gemakkelijker om werknemers aan te trekken. Omgekeerd zorgde De Wever voor een frisse wind bij Lotto Dstny: "Ik heb mijn ervaring uit een jong groeibedrijf meegenomen."
Nieuws Nieuws De gelukkigste landen ter wereld: Oost- en Centraal-Europese landen stijgen in World Happiness Report, België is 16e Finland blijft op één staan in het nieuwe wetenschappelijke World Happiness Report, dat vandaag is verschenen. Er zijn wel verschuivingen en nieuwe inzichten. Landen uit Centraal-Europa klimmen in de lijsten van gelukkigste landen ter wereld. Voor het eerst onderzochten de wetenschappers diepgaand of er een verschil is tussen hoe gelukkig jongeren en ouderen zijn.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nord Stream eist 400 miljoen euro van verzekeraars na raadselachtige pijpleidingexplosie: ‘Lastig om die schade te kunnen verhalen’ Nord Stream eist een vergoeding van ruim 400 miljoen euro van zijn verzekeraars, raakte deze week bekend. De verzekeringsclaim volgt op de in mysteriën gehulde explosie in 2022, die de gelijknamige gasleiding tussen Rusland en Duitsland flink heeft beschadigd. Hoe moet het verder in de zaak die de Europese energievoorziening op haar grondvesten deed daveren?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: lokale en private spelers kunnen VDAB-taken overnemen Een nieuwe studie toont aan dat de VDAB er te weinig in slaagt moeilijk te activeren groepen naar een baan te loodsen. Ook de relatie met bedrijven die op zoek zijn naar werkkrachten verloopt stroef. Lokale besturen en privépartners meer betrekken bij de arbeidsbemiddeling kan een oplossing zijn.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Grote industriële energieverbruikers trekken aan alarmbel: ‘Ons hart ligt in België. Maar we hebben energiezekerheid nodig’ Industriëlen met een grote energiefactuur krabben zich achter de oren. Ze betalen hun elektriciteit dubbel zo duur als in Frankrijk, ze moeten zwaar investeren in de energietransitie, ze vragen zich af of België straks nog genoeg betrouwbare elektriciteit kan opwekken en ze vinden geen houvast in het wispelturige energiebeleid. "Het breekpunt is dichtbij", zegt Axel Neirynck van Aluminium Duffel.
Ondernemen Ondernemen Leuvens groeibedrijf ontwikkelt robo-beleggingsadviseur op basis van AI: 'Je voelt dat we voor een doorbraak staan' Het Leuvense groeibedrijf InvestSuite helpt banken en vermogensbeheerders hun aanbod voor beleggers te automatiseren. Het bedrijf draait van bij de oprichting in 2018 op artificiële intelligentie (AI) en geeft ons een blik onder zijn AI-motorkap.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bezorgdheid over Gaza-oorlog stuwt Europese gasprijs fors hoger De Europese gasprijs is woensdagochtend flink gestegen door de vrees dat de oorlog in de Gazastrook kan uitbreiden naar een groter conflict in het Midden-Oosten. Op de toonaangevende Amsterdamse termijnmarkt noteerde de gasprijs kort voor 11.00 uur zowat 7 procent hoger dan dinsdag, op zowat 36,5 euro per megawattuur.
Ondernemen Ondernemen DPG Media lijft RTL Nederland in voor 1,1 miljard euro De Belgische mediagroep DPG Media heeft een akkoord bereikt over de overname van RTL Nederland. DPG Media heeft daar 1,1 miljard euro voor veil, melden beide bedrijven vrijdag. Als de deal goedkeuring krijgt, wordt DPG meteen een derde groter qua omzet.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dubbelinterview De Vos en De Croo: ‘De Russen zijn veel beter dan Europa in het optuigen van een oorlogseconomie’ Een sterkere interne markt en een herindustrialisering van Europa moeten de prioriteiten zijn van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie in het voorjaar van 2024. Dat zegt premier Alexander De Croo in een dubbelgesprek met onze columnist Marc De Vos. De Croo pleit ook voor een Europese defensie en voor een pauze in het milieu-beleid, opdat de bedrijven niet overweldigd worden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Nieuwe vermageringspil duwt wereld in ongeziene gezondheidscrisis’: Saxo doet boude voorspelling Anti-obesitasgeneesmiddelen worden gezien als hét antwoord op de wereldwijde overgewichtplaag. Omdat een GLP-1-anti-obesitaspilletje slikken zo gemakkelijk is, kappen mensen met sporten en verzaken ze gezond te eten. Dat zo’n farma-wondermiddel indirect een gezondheidscrisis veroorzaakt, is een van de acht tegendraadse voorspellingen die de Deense beleggingsbank Saxo doet voor het volgende jaar.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Meer nieuwe elektrische dan dieselwagens ingeschreven: grootste stijging opgetekend in ons land Er zijn dit jaar voor het eerst meer nieuwe elektrische dan dieselwagens ingeschreven in Europa. In de periode van januari tot en met oktober werden in de Europese Unie 1,23 miljoen volledig elektrische wagens ingeschreven, tegenover 1,22 miljoen dieselwagens. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de sectorkoepel ACEA. De elektrische wagens zijn in Europa ondertussen goed voor een marktaandeel van 14 procent.
Opinie | Marc Buelens Opinie | Marc Buelens 'Het gebruik van Ozempic is een eenvoudige methode om de gevolgen van ons gebrek aan wilskracht deels op te vangen'
Nieuws Nieuws De balans: het asieldebat schuift op naar rechts Na de terroristische aanslag door een Tunesiër die illegaal in België verbleef, groeit in de federale regering het besef dat ze moet komen tot een strenger terugkeerbeleid. Ook andere EU-landen willen een rechtser asielbeleid door de toegenomen terreurdreiging. Dat wil nog niet zeggen dat sprake is van een Europese consensus.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Nederland heeft volgens onderzoek beste pensioenstelsel ter wereld: is dat zo? En wat is het verschil met België? Volgens de jaarlijkse ranking van het onderzoeksinstituut Mercer beschikt Nederland over 's werelds beste pensioenstelsel. België bezet de vijftiende plaats. Dat vraagt om uitleg van pensioendeskundigen Philip Neyt en Yves Stevens (KU Leuven).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Duitsland stoomt oude bruinkoolcentrales klaar voor de winter: ‘een direct gevolg van de kernuitstap’ Duitsland gaat verschillende oude bruinkoolcentrales opnieuw inzetten, zodat het land niet zonder elektriciteit kan vallen tijdens de koude maanden. Net als vorige winter gaan de sites van energiebedrijven RWE AG en LEAG tijdelijk opnieuw open. “Dat is een direct gevolg van de sluiting van de kerncentrales”, zegt milieu-econoom Johan Albrecht (UGent & Itinera Institute).
Nieuws Nieuws Vlaanderen heeft meest klimaatvriendelijke melkproductie De melkproductie in Vlaanderen is klimaatvriendelijker dan in andere landen. Dat blijkt uit een studie door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag voorgesteld in Oostkamp.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waterlekken in tijden van droogte: sommige landen verliezen helft van hun voorraad In het door droogte geteisterde Europa maken lekkende leidingen het probleem nog erger. Sommige landen verliezen tot 60 procent van hun watervoorraad.
Nieuws Nieuws Update De keerzijde van buitenlandse investeringen: zijn we nog baas in eigen economie? Buitenlandse investeringen zijn goed voor onze welvaart, maar kosten ons controle over onze economie. De Vlaamse overheid maakte de balans op. Blijkt dat een onevenredig groot deel van onze banen en welvaartscreatie onder buitenlands zeggenschap staat.
Nieuws Nieuws Zweedse Carglass-concurrent Cary Group verwerft nummer twee en drie op Belgische autoruitenmarkt De Zweedse autoruitenspecialist Cary Group neemt Autoglass Clinic en Touring Glass over, respectievelijk de nummer twee en drie op de Belgische autoglasmarkt. Dat maakt Autoglass Clinic donderdag bekend, zonder financiële details vrij te geven.
Nieuws Nieuws Update Overnemers voor failliete Tupperware met schuldenberg van 800 miljoen dollar: valt het potje nog te lijmen? De failliete Amerikaanse producent van plastic potjes Tupperware Brands is verkocht aan een groep kredietverstrekkers voor 23,5 miljoen dollar cash en 63 miljoen dollar schuldverlichting. Dat meldt het financiële persagentschap Reuters dinsdag. Het geeft een sprankel hoop aan de 240 arbeiders en zo'n 45 bedienden in de fabriek in Aalst. Maar de weg naar herstel blijft uitdagend voor Tupperware.
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Xior verlaagt jaarprognose De markt apprecieerde de negatieve bijstelling van de verwachtingen niet. De koers moest 5 procent inleveren.