Stefaan Gielens (CEO Aedifica): ‘Babyboomers zullen rusthuis meer uit eigen zak moeten betalen’

‘De babyboomgeneratie zal meer dan vandaag het eigen vermogen moeten aanspreken om een rusthuisverblijf te betalen. De overheid zal haar middelen moeten toespitsen op het deeltje van de bevolking dat een rusthuis niet kan veroorloven.’ Dat zegt Stefaan Gielens in Trends Talk dit weekend.

Gielens is CEO van het beursgenoteerde Aedifica, een verhuurder van rusthuizen en woonzorgcentra in 8 Europese landen. Voor de gemiddelde babyboomer is er geen probleem: hij of zij heeft wel degelijk de middelen om het rusthuis te betalen, volgens Gielens. Hij beseft dat het voor politici geen gemakkelijke boodschap wordt. Maar hij pleit voor een nuchtere kijk op de cijfers.

‘Als je vandaag 70 euro per dag betaalt voor het rusthuis, kom je aan 2100 euro per maand. Maar mensen blijven geen 10 jaar in een rusthuis. Je gaat naar het rusthuis als je zorgafhankelijk bent. Het is de laatste fase van je leven. Een verblijf in een rusthuis duurt in Europa gemiddeld 24 maanden. Dat is een korte periode. De Europese middenklasse heeft de middelen om dat te overbruggen. Een bejaarde die naar het rusthuis verhuist en zijn of haar appartement of huis verkoopt, komt ruimschoots toe.’

Gielens waarschuwt ook voor het opnieuw opduiken van wachtlijsten bij de rusthuizen. Na de groeiende leegstand tijdens de coronaperiode is de bezettingsgraad van de rusthuizen weer volop aan het stijgen en benadert in sommige Europese landen het pre-coronaniveau, volgens Gielens.

‘Vanaf 2025 begint de babyboomgeneratie 80 te worden. De vergrijzing zal enorm stijgen. Omwille van de marktomstandigheden wordt er niet veel extra capaciteit gebouwd. Daarom zal je in de komende jaren een stijgende druk op de bezettingsgraden zien. Als we niet ingrijpen, zou je wel degelijk hier en daar naar wachtlijsten kunnen gaan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content