Maak een verschil in je leven met een professionele coach

ICF
Advertorial

Advertorial verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

10 januari 2022, 00:00 Bijgewerkt op: 9 februari 2022, 13:29

Covid-19 heeft de wereld zoals we die kennen opnieuw vormgegeven, het is dus geen verrassing dat velen worstelen met de emotionele, sociale of economische gevolgen van de crisis. Maar het kan ook een kans zijn om je aannames opnieuw te beoordelen en nieuwe manieren te vinden om door een veranderende wereld te laveren. Professionele coaching kan u helpen je huidige situatie te beheren, veerkracht te ontwikkelen en je toekomst uit te stippelen.

Wat is coaching en hoe kun je er je voordeel mee doen?

De International Coaching Federation (ICF) definieert coaching als “samenwerken in een tot nadenken stemmend en creatief proces dat klanten inspireert om hun professionele en persoonlijke potentieel te optimaliseren”. Door coaching te ervaren, ga je op weg naar een grotere persoonlijke en professionele ontplooiing. Een coach is een empathische, ondersteunende partner die je richting geeft om je te helpen bij je persoonlijke groei. Je coach werkt samen met je om je doelen te definiëren, een kader voor succes op te zetten en je uiteindelijk te helpen je doelen te bereiken.

De juiste coach voor jou vinden

“Het kiezen van de juiste coach is erg belangrijk”, zegt Linda McLoughlin, MCC, master coach en Mondiaal directeur van de Raad van Bestuur van ICF Professional Coaches. Kies een coach uit de juiste niche en met de juiste ervaring om aan uw behoeften te voldoen. En of je nu op zoek bent naar een levens-, carrière-, team- of organisatiecoach, controleer altijd zijn opleiding en referenties”.

“Professionele coaches van ICF halen de hoogste normen van professionele coaching. Ze hebben een beroepsopleiding in coaching voltooid en ze houden zich aan de ethische code van ICF die professioneel gedrag belooft en vertrouwelijkheid en bescherming biedt aan klanten. Ze aanvaarden ook ons ethische gedragsbeoordelingsproces en sluiten aan bij de kernwaarden van ICF, namelijk professionaliteit, samenwerking, menselijkheid en rechtvaardigheid”, aldus Magdalena Nowicka Mook, CEO van ICF. “Velen zijn ICF gecertificeerde coaches – een zelfregulerende groep elitecoaches die beantwoorden aan strenge opleidings- en praktijkvoorschriften en die verantwoording afleggen aan klanten en het coachingberoep”. McLoughlin adviseert ook om referenties van klanten op te vragen en de vergoeding, voorwaarden, vertrouwelijkheid en annuleringsvoorwaarden te bespreken.

Tot slot, zorg voor een coachingovereenkomst. ICF en andere professionele instanties bieden webdirectories die u kunt gebruiken om een erkende coach te vinden.

Kan iedereen coach worden?

“Het woord ‘coach’ heeft vele betekenissen en er is nog veel verwarring in de markt”, leggen zowel de huidige ICF-voorzitter, Pascale Perard, als de voormalige ICF-voorzitter, Gaëtane Lenain, beide van de Belgische afdeling, uit.

Aangezien coaching in België geen erkend beroep is, vinden Lenain en Perard het goed dat de media en overheid recent acties hebben ondernomen om klanten te sensibiliseren en te beschermen.

“Hoewel de titel van coach niet beschermd is, wordt het beroep zelf gereglementeerd door neutrale instanties zoals ICF die onafhankelijk zijn van coachopleidingscentra. Hun certificeringen garanderen de kwaliteit en professionaliteit van de coach die ze behaalt. Ze liggen niet binnen het bereik van debutanten en vereisen werk en discipline om ze te verkrijgen.”

ICF-gecertificeerde coaches moeten een permanente opleiding volgen om hun accreditatie te behouden – net als artsen, notarissen en advocaten – om wereldwijde kwaliteitscontrole van ICF-gecertificeerde coaching te garanderen.

Maak een verschil in je leven met een professionele coach