Zet uw geld aan het werk!

Cijfers van de Nationale Bank voor de maand april wijzen op een toename van de inlage van de spaarboekjes met 2,8 miljard EUR tot 165 miljard EUR: een record.

We willen het spaarboekje niet afbreken en in de huidige conjunctuur is het normaal dat de gezinnen voorzichtiger worden wat betreft hun toekomst. Wie ervan overtuigd is dat hij binnenkort zijn baan zal verliezen of een grote uitgave zal moeten financieren, kan zijn geld uiteraard het best op een spaarboekje parkeren.
Om te beleggen is het spaarboekje echter niet het goede instrument. We schrokken ons een aap toen we in de media de commentaren van een grootbank lazen. Volgens de bewuste bank “houden actieve beleggers grotere sommen op de spaarrekening in afwachting van het goede moment om weer in beursgerelateerde producten te stappen”.

Onbegrijpelijk dat een grootbank vandaag nog de raad geeft om “op het goede moment te wachten”. Het goede moment om in de financiële markten te stappen, is immers al drie maanden oud. De AEX (+25%), de Bel-20 (+24,5%), de Nikkei (+33,9%) en de Dow-Jones (+21%) herstelden op amper twaalf weken vrij fors. Ook de koersen van cyclische aandelen zoals Bekaert, Arcelor en CMB, die we regelmatig aanbevolen hebben, zijn sinds hun bodems quasi verdubbeld. Cyclische aandelen herstellen vooral omdat China sterk blijft groeien.

En terecht, want China – een land met maar liefst 1,2 miljard inwoners – heeft maar één doel: dat zijn bevolking zoveel mogelijk gaat behoren tot de middenklasse, met een stijgende welvaart tot gevolg.

Wie hier nog zal wachten op “het goede moment”, zal van een kale reis thuiskomen. De Chinezen hebben de jongste weken echter niet op “het goede moment” gewacht. De koperprijzen stijgen explosief, de import van ijzererts is in april met 33% toegenomen en in mei werd er een groot samenwerkingsverband afgesloten tussen China en Mozambique voor de import van aluminium. Met Congo sloot China een overeenkomst van 9 miljard USD voor het ontwikkelen van koper- en kobaltmijnen. Nog niet overtuigd?
De olie-import naar China steeg in april met 13,6%. China leende 25 miljard USD aan 2 Russische oliemaatschappijen en zal in ruil ongeveer 300.000 vaten per dag gedurende 20 jaar krijgen. Een ideale manier om de Chinese strategische reserves aan te vullen. Vandaag heeft China ongeveer een reserve voor 30 dagen. Het is de bedoeling om op termijn te komen tot strategische reserves in lijn met die van de westerse landen (90 tot 100 dagen).

De grote winnaar zou wel eens Euronav kunnen zijn. Terwijl sommigen nog op het goede moment zitten te wachten om in de aandelenmarkten te stappen, kijken wij al 18 tot 24 maanden verder. Nu de wereldwijde economie tekenen van herstel (eind 2009) vertoont en de honger van China naar grondstoffen en olie moeilijk te stillen is, maken we ons zorgen over de terugkeer van de inflatie over enkele jaren. De markten blijkbaar ook, want het goud staat klaar om structureel de grens van 1000 USD/oz definitief te doorbreken.

Alain Deneef

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content