Zon schijnt boven Brusselse kantoormarkt

© reuters
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

“De zon schijnt, niet alleen in Cannes, maar ook op de Brusselse kantoormarkt”, zegt Vincent Querton, CEO Benelux van Jones Lang Lasalle.

De zon schijnt, niet alleen in Cannes, maar ook op de Brusselse kantoormarkt”, zegt Vincent Querton, CEO Benelux van Jones Lang Lasalle.

Woensdagochtend vond aan de Croisette traditioneel de Belgische Mipim-brunch van de vastgoedbemiddelaar plaats. Er was wat minder volk, omdat heel wat vastgoedprofessionales niet konden vertrekken door het naar verluidt gure weer in België.

Querton zegt dat er weer vraag is naar kwaliteitskantoren, terwijl het aanbod achterblijft. “De meeste pensioenfondsen en verzekeringsgroepen zoeken naar goede producten”, zegt hij. “Er zal dus een match komen. Er is plaats voor nieuwe ontwikkelingen. Er waren al enkele mooie aankopen, zoals de zetel van Deloitte. Binnenkort hebben we weer een interessant dossier.”

Uiteraard is er een leegstand van 15 procent in Brussel, stelt hij vast. “Maar omdat deze gebouwen door gebrek aan middelen soms slecht gemanaged worden, is er nood aan een oplossing: omvormen tot woningen of afbreken. Anders zit de eigenaar met een negatieve waarde.”

Internationale media voorspellen dat heel wat vastgoedgroepen -ook in Brussel – door de herfinanciering van hun kredieten in problemen zullen komen. In combinatie met afwaarderingen kan dat tot catastrofes leiden. “Er zijn in België nog geen echte ongelukken gebeurd en het ziet er niet naar uit dat die zullen gebeuren”, repliceert Gerrit Callaerts, hoofd van de poot vastgoedfinanciering van KBC. “Al bij al vallen de problemen nog mee en als die er zijn, blijven de banken redelijk genoeg om te streven naar een oplossing. Alles is slechter dan een verkoop onder dwang. Wel stel ik vast dat enkel de gespecialiseerde vastgoedgroepen nog op de markt actief zijn. De speculanten zijn uit de markt. Gelukkig maar. Pas op: het beeld is zeker niet rooskleurig. Maar de meeste spelers hebben hun evenwicht gevonden.”

Jean-Louis Appelmans, CEO van de vastgoedbevak Leasinvest, is wat minder positief. Hij wijst erop dat de kantoorprijzen op A-locaties tussen 250 en 280 euro per vierkante meter liggen. “Dat is in reële prijzen evenveel als twintig jaar geleden”, klinkt het. “Op zo’n markt is het dus moeilijk om nog te groeien. Voeg daarbij de barre economische situatie bij potentiële klanten en het feit dat zelfs groeiers kleinere kantoren willen omdat hun medewerkers meer thuiswerken. Deze dalende trend zal waarschijnlijk blijven. Er zijn hier en daar wel overschakelingen naar groene kantoren. Maar we moeten ons niets wijsmaken. De bottomline bij een investeringsbeslissing is de prijs, niet het fantastische groene project. En dat is veelzeggend voor de situatie op de vastgoedmarkt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content