Zo kan je de nieuwe renovatiepremie aanvragen

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Er was heel wat te doen rond de Vlaamse renovatiepremie, maar sinds een tijdje kan je opnieuw genieten van een financiële tussenkomst bij een verbouwing. Hoe zit dat precies?

In 2014 besliste Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans om de renovatiepremie te herbekijken. In plaats van een premie wilde ze verbouwers aanmoedigen met een korting op hun belastingfactuur. Dat voorstel leidde echter tot heel wat tegenstand. Daarom besloot Homans om het toch maar te houden op een financiële tussenkomst tot 10.000 euro.

De nieuwe renovatiepremie is een feit sinds 1 december 2015. Je moet ze aanvragen op wonenvlaanderen.be na de voltooiing en facturering van de werken. Die werken moeten betrekking hebben op een van deze vier categorieën:

  • structurele werken van de woning,
  • werken aan het dak,
  • buitenschrijnwerk,
  • en technische installaties.

Een aanvraag kan voor maximaal twee categorieën tegelijk. In totaal kan je twee keer een premie aanvragen. Tussen twee aanvragen moeten minstens een jaar en maximaal twee jaar liggen. Een extra voorwaarde is dat de woning minstens 25 jaar oud is. Vanaf 1 januari 2017 wordt dat zelfs 30 jaar voor wie een eerste aanvraag doet.

Facturen voorleggen

Voor elke categorie van werken moet je een factuurbedrag van minstens 2.500 euro (exclusief btw) kunnen voorleggen. Je bent overigens niet verplicht om een beroep te doen op een aannemer: ook de facturen van materiaalaankopen voor werken die je zelf uitvoert komen in aanmerking voor de renovatiepremie.

De tegemoetkoming bedraagt 20 procent van het factuurbedrag, met een maximum van 2.500 euro per categorie. Wie een inkomen lager dan 29.600 euro (te verhogen met 1.540 euro per persoon ten laste) heeft, heeft recht op een premie van 30 procent, met een maximum van 3.333 euro. Dat is ook zo voor wie de woning verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor.

Geen premie voor veelverdieners

Veelverdieners maken geen aanspraak op de vernieuwde renovatiepremie. Er geldt namelijk een inkomensgrens van:

  • 41.440 euro voor alleenstaanden zonder een persoon ten laste,
  • 59.200 euro voor alleenstaanden met één persoon ten laste (te verhogen met 3.320 euro per bijkomende persoon ten laste),
  • of 59.200 euro voor gehuwden en samenwonenden (te verhogen met 3.320 euro per persoon ten laste).

Deze bedragen hebben betrekking op je inkomen van drie jaar geleden. Voor aanvragen in 2016 geldt dus het belastbaar inkomen van 2013. Nog even dit: wanneer je de te verbouwen woning verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor, dan hoef je geen rekening te houden met deze inkomensgrenzen.

Sinds de lancering van de nieuwe renovatiepremie hebben bijna 5.500 mensen een aanvraag ingediend voor een financiële tussenkomst. Daarnaast zijn ook 2.710 aanvragen ingediend voor de overgangsmaatregel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content