‘Zeven magere jaren van de baksteen op komst’

© belga

Het symbool van Batibouw, de gevelbaksteen, is een product van boombustcycli. De grootste onafhankelijke producent Vandersanden, haalt soms moeiteloos een rendement van 30 procent, maar CEO Wuytack voorspelt moeilijke tijden.

Bij de productie van de gevelbaksteen _ symbool van Batibouw _ kaapt Wienerberger bijna de helft van de nationale markt weg. Nummer twee is Vandersanden, de grootste onafhankelijke producent van gevelbaksteen in de Benelux. De groepsomzet van de Limburger bedroeg in 2011 110 miljoen euro, een stijging met 14 miljoen.

Gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Wuytack spreekt nuchter van een eenmalige piek. “De zeven vette jaren van de bouwsector zijn voorbij”, klinkt het. “De zeven magere zijn bezig.”

De schoonzoon van de vroegere gedelegeerd bestuurder Constant Vandersanden signaleert in zijn niche een overcapaciteit van 25 procent. De afzetmarkt is tegenover topjaar 2008 met een kwart gedaald.

“Dat niveau blijft”, voorspelt hij. “Er zullen slachtoffers vallen. En wij zullen er niet bij zijn. Niet alleen kan onze interne bedrijfsbuffer schokken opvangen. We bouwden met het Luxemburgse Vandersanden Finance ook aan een externe oorlogskas.”

Onder Vandersanden Finance brengt de familie een vermogen onder in de vorm beleggingen in bedrijven en vastgoed. Het financierde bijvoorbeeld in Polen de ontwikkeling van een bedrijvenpark van 30 miljoen euro.

Onder deze koepel is ook een enorme melkveeboerderij in Michigan actief. De operaties worden geleid door Guido Wauters, ook CFO van Vandersanden Bricks, waar schoonbroer Wuytack gedelegeerd bestuurder is. “Het is de bank van de groep”, aldus Wauters. “Ze komt tussen in bepaalde projecten of als de markt in een dip zit.”

Vandersanden Steenfabrieken NV is goed voor 65 miljoen euro omzet in 2011. Daarnaast halen de Nederlandse fabrieken 35 miljoen en het verkoopskanaal SCU 10 miljoen. De EBITDA van de Belgische poot bedraagt bijna 20 procent, in topjaren zelfs 30 procent.

Ook voor de geconsolideerde marges is 20 procent de norm. “Kan niet anders”, rekent de gedelegeerd bestuurder. “Een nieuwe fabriek kost 45 miljoen euro en haalt jaarlijks 14 miljoen euro omzet. Met 15 tot 20 procent ebitda verdien je pas na 20 jaar het kapitaal terug.” (HB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content