Wie moet je huurhuis beschermen tegen vorstschade?

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Ondanks de zachte temperaturen van de laatste maanden is de winter nog niet achter de rug. Het blijft dan ook belangrijk de nodige voorzorgen te nemen om te vermijden dat je woning vorstschade oploopt. Wie moet dat doen als je je huis verhuurt?

In de wintermaanden is het belangrijk je woning te beschermen tegen mogelijke vorstschade. Zo moet de watertoevoer naar buitenkraantjes worden afgesloten, moeten leidingen of toestellen die aan koude temperaturen onderhevig zijn worden beschermd, moet je woning voldoende verwarmd worden enz.

Kom het overeen

Het is aangewezen dat je in de huurovereenkomst een uitdrukkelijke bepaling opneemt waarin staat dat je huurder je huis moet beschermen tegen vorstschade. Om elke discussie te vermijden kan je meteen ook afspreken welke concrete voorzorgen je huurder allemaal moet nemen. Een dergelijke bepaling is ook perfect geldig.

Bepaal meteen ook dat je huurder opdraait voor alle kosten en schade als hij zich hier niet aan houdt, met inbegrip van de eventuele gevolgschade (bijvoorbeeld waterschade in je huis).

Je maakte geen afspraken

Ook als je geen afspraken maakte in het huurcontract kan je je huurder in principe aansprakelijk stellen als er sprake is van vorstschade. Je huurder moet je huis namelijk onderhouden en beschermen als een ‘goede huisvader’. Bovendien kan jij als verhuurder tijdens de looptijd van de huur niet zomaar binnengaan in het huurpand om dat tegen vorstschade te beveiligen.

Er bestaat een uitzondering

Kon je huurder de schade echt niet vermijden (het gaat bijvoorbeeld om een ondergrondse leiding die bevroren raakt) dan kan jij daar als verhuurder wel aansprakelijk voor zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content