Wie kiest de notaris bij de verkoop van een huis?

© BELGA
Jan Roodhooft Advocaat

Als je een huis of appartement koopt of verkoopt moet een notariële akte worden opgemaakt. Wie kiest welke notaris wordt aangesteld?

Bij de verkoop van een onroerend goed betaalt de koper (enkele kleine uitzonderingen niet te na gesproken) de kosten van de notaris. Toch betekent dat niet dat hij alleen beslist wie als notaris wordt aangesteld.

Je bent het eens

Als je als koper en verkoper het eens bent over de aan te stellen notaris is er geen probleem. In dat geval ben je vrij een beroep te doen op de notaris van jullie gezamenlijke keuze. Vermeld in de compromis welke notaris precies worden gelast met de opmaak van de authentieke verkoopovereenkomst. Op die manier vermijd je latere discussies.

Ieder kiest zijn notaris

Ben je het niet eens, dan kan je elk een eigen notaris kiezen. In dat geval treden er twee notarissen op waarbij de notaris van de koper de akte opmaakt. Dit kost je niets extra. De beide notarissen verdelen dan de erelonen die de koper moet betalen onder elkaar.

Het is nuttig de notaris al te raadplegen vooraleer je een compromis tekent. Hij kan de compromis opstellen of hij kan hem voor jou nalezen en wijzen op de eventuele nadelige bepalingen die erin staan. Hij kan ook suggesties doen om bijkomende afspraken op te nemen.

Een openbare verkoop

Bij een openbare verkoop ligt het anders. In dat geval treedt alleen de notaris op die de openbare verkoop houdt. Je kan dan als koper geen eigen notaris aanduiden. Je kan wel eventueel advies inwinnen bij een andere notaris.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content