Welke fiscale voordelen geniet je voor de isolatie van je dak?

© belga
Roel Van Espen medewerker Trends

Vandaag kan je nog een belastingvermindering voor de plaatsing van dakisolatie genieten, maar in de toekomst verdwijnt dit fiscaal voordeel. Ook de energiepremie hiervoor wordt kleiner.

Jaarlijks genieten 30.000 Vlaamse gezinnen een fiscaal voordeel door het dak van hun woning te laten isoleren. Dakisolatie is dan ook de laatste energiebesparende ingreep die naast een premie ook een belastingvermindering oplevert. Maar niet voor lang meer. De afschaffing past in de reeks maatregelen in het kader van de begrotingsopmaak voor 2017.

Vandaag levert een investering in dakisolatie je een fiscaal voordeel op dat overeenkomt met 30 procent van het factuurbedrag. Er geldt weliswaar een limiet van 3.070 euro. Een voorwaarde is dat je de isolatie laat plaatsen door een aannemer in een woning van minstens vijf jaar oud.

Initieel was voorzien dat de belastingvermindering voor dakisolatie vanaf 1 januari 2017 zou verdwijnen. Maar omdat heel wat reeds volgeboekte dakwerkers hierdoor hun klanten zouden moeten teleurstellen, werd nu een overgangsmaatregel in het leven geroepen.

Dankzij die overgangsmaatregel krijg je nog tot het einde van 2016 de tijd om een bestelling voor dakisolatie te plaatsen en een voorschot te betalen. Een voorwaarde om de belastingvermindering te kunnen genieten is wel dat alle resterende facturen ten laatste op 31 december 2017 voldaan zijn.

Wat met de premie?

Net zoals andere energiebesparende investeringen zal de plaatsing van dakisolatie in de toekomst dus alleen nog via een energiepremie van de netbeheerders ondersteund worden. Maar ook die wordt hervormd.

Vandaag maak je aanspraak op een premie tussen 6 en 8 euro per vierkante meter indien de isolatie geplaatst wordt door een aannemer. Voor doe-het-zelvers ligt het bedrag tussen 3 en 4 euro. Hoeveel je precies krijgt, is afhankelijk van de isolatiewaarde van het product.

Tussen 1 januari 2017 en 31 december 2018 gelden nieuwe voorwaarden. De isolatiewaarde (Rd) van de geplaatste isolatie moet dan minstens 4,5 zijn. Is dat het geval, dan heb je recht op 6 euro per vierkante meter bij plaatsing door een aannemer, of 3 euro wanneer je zelf de handen uit de mouwen steekt.

Vanaf 1 januari 2019 worden de energiepremies voor dakisolatie nog verder afgebouwd. Je krijgt dan 4 euro (via een aannemer) of 2 euro (voor doe-het-zelvers) per vierkante meter. De datum van de eindfactuur is sowieso bepalend.

Partner Content