Welke banken rekenen de meeste kosten aan voor een woonlening?

© iStock

Volgens Spaargids.be proberen de banken de lage woonrentes te compenseren door de dossierskosten op te trekken. De vergelijkingssite heeft daarom de kosten van de banken in kaart gebracht.

Een onderzoek van Spaargids.be leert dat de banken de dossierskosten bij een lening verhogen, nu de hypothecaire rentes op een laag pitje staan.

De tarieven

De vergelijkingssite heeft op haar site alle tarieven opgelijst. Zo heeft KBC sinds 1 maart 2016 de kosten voor het opmaken van een dossier verhoogd van 350 tot 400 euro, om het bedrag uiteindelijk tot 500 euro te brengen op 1 april. “Dat is een stijging met 42,8 procent. Sinds februari 2011 ging de index van de consumptieprijzen nog geen 9 procent hoger”, schrijft Kristof De Paepe op de site.

Ook de grootbanken Belfius en BNP Paribas Fortis hebben de afgelopen jaren gesleuteld aan hun tarieven. Zij hebben die respectievelijk verhoogd met 60 en 100 euro. Bij beide banke betaal je nu 350 euro kosten als je een nieuw dossier opent. Bij Belfius lopen de kosten weliswaar op tot 530 euro voor leningen boven de 500.000 euro.

Bij AXA bank betaal 330 euro dossierskosten, bij Argenta 250 euro en bij Crelan 320 euro. De site laat bovendien weten dat de banken ook dossierskosten aanrekenen voor het wijzigen van een bestaande overeenkomst zoals het herschikken van de afbetalingsregeling en het doorvoeren van een pandwissel.

Schattingskosten

Tot slot schrijft De Paepe dat de klanten doorgaans ook schattingskosten moeten betalen. Daarvoor doen de meeste banken een beroep op Gudrun Xperts. “Voor een pand met een waarde tot 750.000 euro kost dat 225 euro, te betalen door de kandidaat-kredietnemer. Dat is alvast het geval bij KBC, BNP Paribas Fortis, Crelan en Argenta. Bij ING bedraagt de kostprijs van de schatter 180 euro. En bij Belfius is het gratis”, aldus de site.

Kris Peeters, minister van Economie wil de banken nu verplichten een nieuw formulier in te vullen waarop álle kosten staan die bij een woonlening komen kijken. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content