Watermaatschappijen verdienen miljoenen aan betalingsherinneringen

. © iStock

Elke watermaatschappij hanteert een ander tarief voor betalingsherinneringen en sommige verdienen er veel geld aan. Dat berekende SP.A. De partij vraagt de Vlaamse regering paal en perk te stellen.

In Knokke is de eerste brief gratis, in Limburg betaal je na het verlopen van de betalingstermijn van 15 dagen al onmiddellijk 7,5 euro en loopt dit al snel op naar 15 euro, concludeert Rob Beenders (sp.a) uit het antwoord van minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) op een schriftelijke vraag.

‘Dat facturen betaald moeten worden staat buiten kijf, maar dat watermaatschappijen op het bedrag van de factuur nog eens extra grove winst maken is ongehoord, zeker voor een basisbehoefte als water’, vindt Beenders.

Uit een raming blijkt dat De Watergroep, het grootste drinkwaterbedrijf van Vlaanderen, op die manier vorig jaar meer dan 4 miljoen euro heeft verdiend. Alle maatschappijen samen stuurden 1.148.194 herinneringsbrieven. Sp.a wil dat er uniforme regels worden ingevoerd voor alle drinkwatermaatschappijen. De betalingstermijn wordt in het voorstel verlengd van 15 tot 30 dagen. De eerste herinnering moet gratis zijn en vanaf de tweede zou je 2,5 euro betalen. ‘Het kan niet zijn dat je woonplaats bepaalt hoeveel je moet betalen’, vindt Beenders.

Kosten

Carl Heyrman, algemeen directeur van Aquaflanders, de koepelvereniging van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven, stelt in een reactie dat aan het verzenden van betalingsherinneringen nu eenmaal kosten verbonden zijn. Die kosten kunnen verschillen van drinkwatermaatschappij tot -maatschappij, afhankelijk van de eigenheid en werking.

‘De beste raad die wij kunnen geven is facturen binnen de betalingstermijn te betalen. Om schuldophoping te voorkomen is het belangrijk om snel op de bal te spelen. Daarom wordt ook meteen een herinneringsbrief gestuurd. Als het van de sector zelf afhangt, is Aquaflanders geen voorstander van het verlengen van betalingsperiodes’, aldus Carl Heyrman.

Ook minister van Consumentenzaken Kris Peeters heeft al op het voorstel van de sp.a gereageerd. Peeters vertelde aan de VRT dat hij wil dat een eerste aanmaning om een waterfactuur te betalen in de toekomst gratis is. Hij zal daarover overleg plegen met de watermaatschappijen.

Partner Content