Vraag naar hypothecaire leningen blijft op peil

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Belgen blijven massaal naar de bank trekken om een hypothecaire lening af te sluiten. In het eerste trimester van dit jaar werden 46.500 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten. Dat blijkt uit de cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dat een stijging van ongeveer 9,6 procent.

Wie leent, leent wel voor een kleiner bedrag. In de eerste drie maanden hebben de banken voor meer dan 4,5 miljard euro hypothecaire kredieten afgesloten. Dat is een daling van 2,6 procent in vergelijking met het eerste trimester vorig jaar. Gemiddeld leende de Belg afgelopen trimester voor 140.000 euro.

De hypothecaire leningen dienen vooral voor de renovatie van woningen. Het aantal kredieten voor een renovatie is gestegen met 48,3 procent. Ook voor de combinatie van aankoop en renovatie hebben meer Belgen (+ 13%) een lening afgesloten. Het aantal woonleningen voor uitsluitend een aankoop zijn gedaald met 14,8 procent.

Lagere woonbonus

Die daling komt volgens de BVK als geen verrassing. Het is het voorspelde gevolg van de lagere woonbonus in 2015. Daardoor hebben heel wat kredietnemers hun krediet nog voor het einde van 2014 afgerond.

Ivo De Bulck, secretaris-generaal van de BVK, is er van overtuigd dat het aantal hypothecaire leningen de komende maanden op niveau blijft. “Mede door de lage rentevoeten blijven de omstandigheden gunstig voor de consument om een woning te verwerven, een bouwproject op te starten of renovaties te laten uitvoeren.”

Vraag naar hypothecaire leningen blijft op peil
© NBB.Stat

De Belg verkiest een rentevaste lening. Iets meer dan 80 procent van de kredietnemers koos de afgelopen drie maanden voor een vaste rentevoet, terwijl iets meer dan 14,5 procent koos voor een veranderlijke rentevoet met een periode van rentevastheid tussen 3 en 10 jaar. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content