Vlaming stelt aankoop vastgoed uit in afwachting van hervorming registratierechten

© sirichai_ec2 (iStock)

In afwachting van de inwerkingtreding van de nieuwe regeling voor de registratierechten, stelt de Vlaming de aankoop van een nieuwe woning of appartement uit. De verkoop in februari lag 7,9 procent lager dan dezelfde maand een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische notarissen waarover VRT donderdag bericht.

De Vlaamse regering besliste komaf te maken met het oude systeem van groot versus klein beschrijf, waarbij een koper respectievelijk 10 en 5 procent registratierechten betaalt. Voortaan zal iedereen bij de aanschaf van de enige woning zeven procent betalen, met een extra korting voor bescheiden woningen.

Het nieuwe systeem zou nog voor de zomer van kracht worden, en de Vlaming lijkt dat moment af te wachten om tot een aankoop over te gaan. ‘Er zijn twee categorieën van mensen’, stelt Bart Van Opstal, woordvoerder van de Belgische Notarissen. ‘Er zijn er die wachten op de nieuwe regeling en er zijn er die de transactie proberen uit te stellen tot na de nieuwe regeling.’ In dat laatste geval wordt nu al een wederzijdse koop- en verkoopbelofte opgesteld, maar wordt de woonst pas later beschreven bij de notaris.

De hervorming van de registratierechten kan immers een aanzienlijk verschil betekenen op het totale aankoopbedrag. ‘De gemiddelde woning in Vlaanderen kost 236.000 euro, als je daar het verschil van drie procent op uitrekent, is dat meer dan 7.000 euro’, aldus Van Opstal.

Op de vraag of uitstel wel slim is gegeven de verwachte stijging van de rente op de woonkredieten, antwoordt Van Opstal dat voor de meesten vooral de registratierechten een belangrijk deel uitmaken van hun koopbudget. ‘Stel dat de rente naar boven gaat en je daardoor vijftig euro meer moet betalen, dan ga je op termijn een stukje meer betalen maar dat voel je niet zo heel fel.’

Doordat mensen bij het afsluiten van hun lening shoppen tussen banken, blijven de rentes die in kredietakten toegekend worden, volgens Van Opstal ook historisch laag.

Partner Content