Vlaamse regering financiert voortaan jaarlijks stadsvernieuwingsprojecten

© belga

De Vlaamse regering kiest vanaf nu jaarlijks stadsvernieuwingsprojecten die een subsidie zullen krijgen en niet langer om de drie jaar. Dat heeft Vlaams minister van Steden Freya Van den Bossche maandag meegedeeld in het museum M in Leuven.

In het museum M lanceerde de minister bovendien de nieuwe oproep aan steden en gemeenten om hun projecten in te dienen. Ook nieuw is dat die steden en gemeenten nu bewust kunnen kiezen voor een subsidie om hun concept verder uit te bouwen.

De beslissing om de oproep jaarlijks te organiseren, komt er op suggestie van de steden en gemeenten zelf. Volgens de minister lag een beslissing om de drie jaar nogal moeilijk, omdat de lokale besturen een mandaat van 6 jaar uitdienen. Dat bracht mee dat bepaalde steden vaak projecten voorstelden die nog niet af waren. Met een jaarlijkse oproep zou dat kunnen worden vermeden.

Lokale besturen kunnen er nu ook voor kiezen om niet een project te laten subsidiëren maar een concept, dat dan een eerste stap kan zijn naar een volwaardig project, aldus de minister. Die
conceptsubsidie bedraagt maximaal 60.000 euro. De projectsubsidie kan maximaal 5 miljoen euro bedragen.

De regel blijft gelden dat elk project tot stand moet komen met de
inbreng van privépartners, maar de lokale overheden kunnen voortaan zelf bepalen op welke manier die privépartners zullen bijdragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content