Verzekering 10-jarige aansprakelijkheid verplicht in de bouw

© iStock
Bart Vereecke redacteur MoneyTalk en Trends

Volgens een nieuwe wet zijn architecten, aannemers en andere dienstverleners van de bouwsector weldra verplicht hun 10-jarige aansprakelijkheid te verzekeren. Wat houdt die verplichte verzekering precies in? Wie wordt er beter van? En welke gevolgen heeft het voor wie wil (ver)bouwen?

Vanaf 1 juli komt er voor alle architecten, aannemers en andere professionele dienstverleners in de bouwsector een extra kostenpost bij. Ze worden verplicht een verzekering af te sluiten, waarmee ze zich indekken tegen schade die bouwheren op hen kunnen verhalen. Voor wie niet aan die verplichting voldoet, kunnen de boetes oplopen tot 10.000 euro.

Wat houdt de nieuwe wet in?

De verzekering heeft specifieke eigenschappen. Het gaat om een verzekering voor de burgerlijke aansprakelijkheid voor een periode van tien jaar, ingaand van het moment van de aanvaarding van de werken. Bovendien is het de bedoeling dat de betrokken bouwactoren zich indekken tegen schade of problemen met betrekking tot de ‘soliditeit, stabiliteit en de waterdichtheid’ van de gesloten ruwbouw. Ten slotte moet het gebouw in kwestie effectief bestemd zijn voor bewoning.

De volledige wettekst vindt u in de databank van het Belgisch Staatsblad.

Wie was vragende partij?

“De nieuwe verplichte verzekering is er gekomen na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof en op verzoek van de architecten”, zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal bij Bouwunie, de sectororganisatie voor bouwbedrijven.

“In tegenstelling tot de meeste aannemers, waren architecten al langer wettelijk verplicht hun burgerlijke aansprakelijkheid te verzekeren”, vervolgt Waeytens. “Het Grondwettelijk Hof beschouwde dat als een ongelijkheid en heeft de wetgever opgedragen die ongelijkheid weg te werken.”

Waarom deze oplossing?

De ongelijke behandeling van architecten en andere dienstverleners in de bouwsector ligt dus aan de basis van de nieuwe wet. Had men er dan ook voor kunnen kiezen de verzekering van de aansprakelijkheid opnieuw voor iedereen optioneel te maken?

“Een afschaffing van de verplichte verzekering zou voor de bescherming van de consument een stap terug betekenen”, zegt Sonja Smits, productmanager bij Federale Verzekering. “Voor particulieren die een woning bouwen of verbouwen, gaat het doorgaans niet om verwaarloosbare investeringen. De verplichte verzekering voor alle dienstverleners in de bouwsector vergroot de kans dat ze in geval van schade correct worden vergoed. Om te vermijden dat de kosten voor aannemers te hoog oplopen, heeft men de verzekering goed afgelijnd, zowel in de tijd als in de kenmerken.”

Waeytens bevestigt dat de bescherming van de consument aan de basis ligt van de keuze de verzekering voor iedereen te verplichten, maar hij heeft zijn bedenkingen. “Bij Bouwunie zijn we van mening dat een architect zijn (ontwerp)fouten vaak niet meer kan rechtzetten, waardoor een aansprakelijkheidsverzekering daar meer van pas komt. De uitvoeringsfouten van aannemers daarentegen zijn dikwijls wel nog te herstellen. Wanneer de aansprakelijkheidsverzekering echter verplicht wordt, zullen consumenten minder vaak een beroep doen op die mogelijkheid van het ‘herstel in natura’. Anders gezegd: zodra de verzekeraar tussenkomt, is herstel door een aannemer niet meer mogelijk.”

Zal de verplichte verzekering leiden tot hogere kosten bij verbouwingen?

“Het is heel moeilijk daar een algemeen antwoord op te geven. Veel hangt af van de situatie, zoals de techniciteit van de woning die wordt gebouwd”, legt Smits uit. “Bij een eenvoudige constructie van een losstaande gezinswoning met een gemiddelde technische moeilijkheidsgraad lijkt een kostprijs van 1 procent van de prijs van de ruwbouw realistisch. Hoe dat dan verder wordt doorgerekend naar de klant, hangt natuurlijk af van de aannemer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content