Verdere daling woningprijzen verwacht

© belga

De prijzen van woningen kunnen volgens het makelaarsnetwerk Century 21 Benelux in 2010 verder dalen tot 15 procent.

Mathieu Verwilghen, algemeen directeur van het makelaarsnetwerk Century 21 Benelux : “We kunnen er van uitgaan dat de prijzen van huizen boven 300.000 euro en appartementen van meer dan 220 000 euro onder sterke druk zullen komen te staan en dat de verkoopprijs ervan eind dit jaar tot 15 procent zal dalen.”

Century 21 Benelux verwacht de volgende maanden opnieuw prijsdalingen van gemiddeld 5 tot 6 procent procent. Nieuwe appartementen en tweede verblijven hebben het meest te lijden onder de crisis. Ook van grotere alleenstaande huizen boven 220.000 euro dalen de prijzen. Goedkopere huizen en appartementen doen het dan weer goed in deze crisistijden.


Een en ander neemt niet weg dat Century 21 zelf het goed doet. Ondanks de financiële crisis kende de vastgoedorganisatie in 2009 een historisch record van 42,4 miljoen euro, goed voor 6.600 transacties (4 procent meer dan in 2008). Vooral oktober en december waren sterke maanden. De gemiddelde woning werd na 129 dagen verkocht, iets langer dan in betere tijden.

Het verbaast niet dat de makelaars een aantal gunstige marktomstandigheden beklemtonen. Het netwerk wijst op het goedkope geld dat momenteel beschikbaar is. Bovendien verwacht het een stijging van de rentevoeten. “Geld op een spaarrekening brengt 1 procent op, terwijl een belegging in een onroerend goed een gemiddelde meerwaarde van 2 tot 3 of zelfs 5 procent kan opleveren in gewone economische omstandigheden”, aldus Verwilghen. “Het spreekt voor zich dat een stijging van de rentevoeten de koopkracht van de kopers onvermijdelijk zal aantasten. Nu is het een goed moment om te kopen.”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content