Verblijf in een rusthuis kost 1.600 euro per maand

© iStock

Een bejaarde betaalt in Vlaanderen gemiddeld 1.595 euro per maand voor een verblijf in een rusthuis, blijkt uit de rusthuisbarometer van de Socialistische Mutualiteiten.

Een verblijf in een Vlaams rusthuis kost gemiddeld meer dan een verblijf in een woonzorgcentrum in Brussel (1.497 euro) of Wallonië (1.338 euro). De Socialistische Mutualiteiten waarschuwen dat het pensioen van drie op de vier rusthuisbewoners niet volstaat om de maandelijkse kosten voor een verblijf in een rusthuis te betalen.

Antwerpen is het duurst

De duurste Vlaamse rusthuizen liggen in de provincie Antwerpen (1.725 euro), gevolgd door Vlaams-Brabant (1.639 euro), Oost-Vlaanderen (1.600 euro), Limburg (1.534 euro) en West-Vlaanderen (1.525 euro).

Ter vergelijking: een rusthuisverblijf in Henegouwen kost gemiddeld 1.252 euro per maand.

De prijs van de bouwgrond, het aanbod en de graad van zorgbehoevendheid zijn belangrijke prijsbepalingsfactoren.

De kosten voor een verblijf in een rusthuis zijn opgedeeld in een dagprijs (gemiddeld 50 euro in Vlaanderen) en supplementen (107 euro). Het merendeel van de supplementen gaat naar geneesmiddelen. Ook de dokterskosten, activiteiten, de was, telefoon- en televisieabonnementen kunnen hiermee bekostigd worden.

Meeste pensioenen volstaan niet

Uiteindelijk nam de Rusthuisbarometer het verschil tussen het inkomen van de oudere en de rusthuiskosten in rekening en kwam het tot de conclusie dat in drie op de vier gevallen het pensioen van de rusthuisbewoner niet volstaat om het verblijf in het ouderencentrum te bekostigen.

De Socialistische Mutualiteiten doen op basis van dit onderzoek een oproep aan de Vlaamse regering, die sinds de zesde staatshervorming bevoegd is voor de residentiële ouderenzorg, om de rusthuisfactuur meer transparant te maken. Dit door werk te maken van elektronische facturering.

Om de supplementen terug te dringen moet het geneesmiddelengebruik bij ouderen gerationaliseerd worden. Tot slot pleiten de Socialistische Mutualiteiten voor een leefbaar pensioen, gezien de rusthuiskost, om zo armoede bij ouderen te voorkomen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content