Vastgoed in Middelkerke en Westende: lichte afkoeling na de stormloop

WESTENDE-BAD Met zijn vernieuwde zeedijk kreeg de badplaats een mooie meerwaarde.
Roel Van Espen medewerker Trends

Middelkerke en Westende bekomen van een rush op de vastgoedmarkt. “Verkopers die hun pand tegen een zotte prijs in de markt durfden te zetten, bleken daar niet zelden succes mee te boeken.”

“Middelkerke zit in de lift. Het nieuwe casino en de vernieuwde zeedijk in Westende-Bad creëren een mooie meerwaarde voor het vastgoed”, zegt Noëlla Wauters, gemeenteraadslid en zaakvoerder van Immo Noëlla. “In 2021 gingen panden die al langer te koop stonden, allemaal van de hand. Alles wat nu op de markt komt tegen een realistische prijs, is meteen verkocht. De vraag is nog altijd groter dan het aanbod. Appartementen met zeezicht staan hier nog nauwelijks te koop. Huizen liggen ook goed in de markt bij mensen die na hun pensionering permanent naar de kust verhuizen, maar die zijn eveneens schaars. Horecazaken verkopen dan weer totaal niet, omdat mensen niet meer durven te investeren in die branche.”

“Corona heeft geleid tot een rush op kustvastgoed”, bevestigt Frank Rouseré van het vastgoedkantoor ERA laPlage. “De onverwachte vraag heeft de portefeuilles van de makelaars leeggezogen. Het onevenwicht tussen de vraag en het aanbod leidde tot een forse prijsopstoot. Verkopers die hun pand tegen een zotte prijs in de markt durfden te zetten, bleken daar niet zelden succes mee te boeken. Voor kopers was de boodschap: niet aarzelen.”

Relatief betaalbaar

Volgens de notarissen steeg de mediaanprijs voor een appartement op de dijk in Middelkerke tussen 2020 en 2021 met 6,1 procent, tot 217.500 euro. In Westende ging de prijs met 44,9 procent de hoogte in, tot 254.000 euro. Tussen 2017 en 2021 tekenden de notarissen voor deze badplaats zelfs een prijstoename van 58,8 procent op. In vergelijking met andere kustgemeenten bleef deze regio evenwel relatief betaalbaar.

Frank Rouseré schat dat de vastgoedprijzen het afgelopen jaar nog eens met 5 à 10 procent toenamen. “Maar parkeergarages werden 30 tot 50 procent duurder, door de algemene invoering van betalend parkeren. Vandaag blijven alle prijzen stijgen, maar ik heb de indruk dat we stilaan evolueren naar een licht afkoelende markt.”

Nieuwbouw op laag pitje

Ook Noëlla Wauters stelt vast dat de verkoop in 2022 wat lager ligt. “Maar dat is niet verwonderlijk”, zegt ze. “Door de recente verhoging van de registratierechten voor tweede verblijven van 10 naar 12 procent probeerde men de koop nog af te ronden vóór het einde van 2021. Toch doen alle soorten vastgoed, behalve horecapanden, het nog erg goed. Al staat de nieuwbouw op laag pitje door de toegenomen prijzen voor bouwmaterialen.”

Op die nieuwbouwmarkt tekende het studiebureau de Crombrugghe & Partners het afgelopen jaar een prijsstijging van 3 procent op, tot 3.400 euro per vierkante meter. Voor een nieuwbouwappartement met een oppervlakte van 80 vierkante meter betaalt u vandaag dus 272.000 euro. Dat maakt van Middelkerke-Westende nog altijd de goedkoopste nieuwbouwmarkt van de westkust.

Vastgoed in Middelkerke en Westende: lichte afkoeling na de stormloop

Partner Content