Vastgoed in De Haan-Wenduine: markt met twee gezichten

DE HAAN Op de dijk is hoogbouw niet toegestaan.
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De prijzen van nieuwbouwappartementen stijgen stevig in De Haan-Wenduine. Op de markt van het bestaande vastgoed stabiliseren de prijzen.

Na een wat moeizame start werd 2021 toch nog een goed jaar voor de vastgoedmarkt in De Haan-Wenduine. Volgens de notarissen steeg de verkoopactiviteit er met 7,6 procent tegenover 2020. “2022 is ook goed begonnen”, zegt Ives Loockx van het vastgoedkantoor ERA Servimo. “Ik zie weinig verschil met 2021, behalve dat er iets meer aanbod is. Ik vermoed dat sommige eigenaars van de gunstige marktomstandigheden willen profiteren. De prijzen zijn nog hoog, terwijl de toekomst toch onzeker oogt.”

Volgens de notarissen resulteerde de toegenomen activiteit niet in een prijsstijging. De mediaanprijs van een appartement in De Haan-Wenduine stabiliseerde in 2021 op 200.000 euro. Dat strookt niet met de inschatting van Ives Loockx: “Na de eerste lockdown was er een stormloop op vastgoed aan de kust, met snel stijgende prijzen als gevolg. Die trend heeft zich doorgezet in 2021. In 2022 zien we de prijsevolutie wel wat afvlakken.”

Hij merkt ook op dat De Haan en deelgemeente Wenduine verschillende markten zijn, met andere prijsniveaus en -evoluties. Vooral dan de Concessie, de negentiende-eeuwse villawijk tussen de zeedijk van De Haan en de Koninklijke Baan, is een buitenbeentje. “Dat is een markt op zich, met prijzen die een stuk hoger liggen dan in de rest van De Haan”, zegt Loockx. “Maar ook de zeedijk is behoorlijk uniek, omdat er geen hoogbouw is toegelaten. Aangezien het ook geen lange dijk is, is het aanbod beperkt. In Wenduine heb je langs de dijk wel de klassieke kustappartementsblokken met acht verdiepingen. Dat vertaalt zich in een prijsverschil van meer dan 25 procent.”

Weinig dynamiek

Voor de nieuwbouwmarkt tonen de cijfers van de Crombrugghe & Partners een forse prijsstijging: plus 11,4 procent op jaarbasis tot 3.900 euro per vierkante meter. Het is na Oostende (+12,8%) de grootste prijsstijging voor nieuwbouw. Hoewel het bureau prijsextremen uitsluit in zijn analyses, waarschuwt David Degroote, co-CEO van Vastgoedgroep Degroote, dat een of enkele projecten statistisch een groot verschil kunnen maken op een kleine markt als De Haan. Degroote lanceerde in 2021 de verkoop van de Residentie One Beach, met negen appartementen langs de zeedijk. “Dat was een enorm succes”, zegt Degroote. “In tien dagen hebben we acht appartementen verkocht tegen gemiddeld bijna 2 miljoen euro. De kandidaten stonden aan te schuiven.”

Vastgoed in De Haan-Wenduine: markt met twee gezichten

Dat zegt volgens Degroote iets over de aantrekkelijkheid van De Haan, maar ook over het beperkte aanbod en het gebrek aan dynamiek. “De Haan is supermooi en de Concessie is uniek aan onze kust”, zegt hij. “Die eigenheid moet je koesteren, maar mag ook niet de noodzakelijke vernieuwing in de weg staan. Ook in de Concessie staan villa’s die niet meer onderhouden worden. Dan moet je ook afbraak en heropbouw overwegen, met respect voor de stijl en de kwaliteiten van de Concessie.”

Partner Content