Uitzonderlijk strenge winter voor bouwsector

© belga

De bouwsector heeft tijdens de maanden december en januari al meer vorst- en sneeuwdagen achter de rug dan vorige winters. Dat blijkt uit het aantal dagen dat door vorst of sneeuw de bouwarbeiders recht geeft op een vorstvergoeding.

“Dit aantal ligt nu al hoger dan vorige jaren voor de hele winter”, stelt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) maandag in een persbericht. Het aantal dagen dat volgens het Fonds voor Bestaanszekerheid recht geeft op een vorstvergoeding, loopt in alle Vlaamse provincies nu al op tot meer dan 30. In bijna alle regio’s in Vlaanderen ligt het aantal vergoedbare dagen tijdens december en januari al hoger dan in andere jaren voor de volledige winterperiode.

Voor de kust gaat het om 34 dagen, voor Oost-Vlaanderen om 31 dagen, 39 in Antwerpen en 35 in Vlaams-Brabant. De enige uitzondering is Limburg (37 dagen versus 53 vorige winter), maar daar hield de koude ook in 2007-2008 en 2008-2009 bijzonder lang aan.

De huidige winterperiode kan dus als uitzonderlijk streng worden bestempeld, bijna vergelijkbaar met de winter 2005-2006, aldus de VCB.

Vooral projecten waarvan de uitvoeringstermijn in kalenderdagen en niet in werkdagen is uitgedrukt, veroorzaken bij de bouwbedrijven problemen bij dit weer.

De VCB pleit bij de opdrachtgevers voor een verlenging van de uitvoeringstermijnen. Binnenafwerking in winddichte ruimtes ondervindt dan weer geen hinder van het weer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content