‘Twintigers huren beter een woning’

© BELGA
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Is het altijd verstandig als twintiger meteen een woning te kopen? Goedkope woonleningen en hoge huurprijzen duwen millennials in die richting, maar een huis kopen op zo’n vroege leeftijd is niet voor iedereen een gouden zaak.

De Amerikaanse onlinevastgoedmakelaar Trulia bijvoorbeeld raadt jongeren aan zo snel mogelijk een huis te kopen. “De huurprijzen rijzen de pan uit en de woonleningen zijn zeer goedkoop”, argumenteert de site. “Bovendien geniet je van fiscale voordelen als je een huis koopt en het is veel aangenamer om geld te spenderen aan je eigen woonst.” Maar de Engelse krant The Guardian raadt millennials aan dergelijke reclameboodschappen met een korrel zout te nemen.

Belangrijk kruispunt

Jonge kandidaat-kopers stellen zich het best enkele cruciale vragen wanneer ze overwegen een huis te kopen. Belangrijk zijn bijvoorbeeld hun werk- en relationele situatie. Indien ze verwachten dat een van beide snel kan veranderen, is het volgens de krant aangewezen de aankoop van huis nog even uit te stellen.

Het is ook belangrijk alle financiële aspecten op een rijtje te zetten. Zo verwachten de meeste kopers dat ze meteen een aanzienlijke som moeten betalen. “De meeste mensen gaan ervan uit dat ze bij het onderteken van een compromis een voorschot moeten betalen van 10 procent van de aankoopprijs, maar dat is niet wettelijk verplicht”, zegt Jan Roodhooft, freelancejournalist voor MoneyTalk. “Je kunt desnoods met een verkoper afspreken hoeveel het voorschot bedraagt.”

Maar de kosten van een woning gaan veel verder dan de woonlening. Men moet ook rekening houden met onder meer belastingen, verzekeringen, en onderhoudskosten. Dat zijn kopzorgen waar huurders van gespaard blijven. Zij kunnen zich bovendien veel sneller aanpassen als hun werk- of gezinssituatie verandert.

Evolutie vastgoedmarkt

Ten slotte houdt men het best ook rekening met de dynamiek van de vastgoedmarkt. Uit recente gegevens van de Europees statistisch bureau Eurostat blijkt dat de woningprijzen in België in het tweede kwartaal met 0,8 procent zijn gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar.

The Guardian verwacht dat de vastgoedprijzen in de nabije toekomst een lichte duik kunnen nemen. “Zo moeten we rekening houden met de babyboomgeneratie. De kans is groot dat velen binnenkort hun woning van de hand doen, waardoor het aanbod op de vastgoedmarkt toeneemt. En een groter aanbod leidt logischerwijs tot lagere prijzen.”

Dan rest nog de vraag hoelang de rentevoeten laag blijven. Als we ons mogen baseren op de recente uitspraken van ECB-voorzitter Mario Draghi, hoeven we ons daar niet meteen zorgen over te maken. Hij heeft al laten weten dat de Europese Centrale Bank haar stimulusprogramma nog kan uitbreiden en dus nog meer obligatie kan kopen. Het soepele monetair beleid van de Europese Centrale Bank is goed nieuws voor wie een woonlening wil aangaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content