Turteltaks doet recordaantal gezinnen en kmo’s wisselen van energieleverancier

© iStock

Een recordaantal gezinnen en kmo’s is het voorbije jaar van energieleverancier gewisseld, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg. De Turteltaks heeft een grote rol gespeeld in hun zoektocht naar een goedkopere factuur.

Bijna één gezin op vijf (19,06 procent) en één kmo op vier (24,46 procent) wisselde in 2016 van elektriciteitsleverancier. Vooral meer gezinnen gingen in 2016 op zoek naar een nieuwe leverancier.

De switchgraad voor aardgas ligt nog hoger: 21,72 procent van de gezinnen en 28,11 procent van de kleine bedrijven wisselden van aardgasleverancier. Ooh voor aardgas is de stijging vooral het gevolg van gezinnen die wisselen van leverancier.

De reden voor de recordcijfers ligt voor een groot stuk bij de gestegen stroomfactuur. “De continue aandacht, vaak negatief gemotiveerd door prijsstijgingen, heeft geholpen”, zegt Vreg-directeur Dirk Van Evercooren. Maar ook de sensibilisering door de Vreg maakt veel verbruikers bewust van de mogelijkheid om van leverancier te veranderen.

Turteltaks en btw-verhoging

Onder meer de bijzondere Vlaamse energiebijdrage (Turteltaks), hogere distributietarieven, de btw-verhoging en het afschaffen van gratis elektriciteit duwden de gemiddelde stroomfactuur de voorbije twee jaar fors omhoog. Op de site van Vreg kan je energieleveranciers vergelijken.

De switchgraad van gezinnen en bedrijven samen voor elektriciteit ligt met 20,06 procent duidelijk hoger dan in 2015 (15,39 procent) en veegt het vroegere recordjaar 2012 (16,46 procent) van tafel. In absolute aantallen gaat het om 674.643 gezinnen en kleine bedrijven die van stroomleverancier wisselden.

Voor aardgas ligt de totale switchgraad op 22,64 procent, tegenover 17,7 procent in 2015. In absolute aantallen gaat het om 475.025 gezinnen en kleine bedrijven die overschakelden naar een nieuwe aardgasleverancier.

Partner Content