Tommelein breidt sociale premies in private huursector uit

Bart Tommelein © Belga

Vanaf 2017 breidt Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) de verhoogde premies voor sociale dakisolatieprojecten in de private huursector uit.

Huiseigenaars die verhuren aan kwetsbare groepen zullen ook voor spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas een verhoogde premie krijgen. Dat werd gemeld bij de voorstelling van het grootste sociale dakisolatieproject in Gent.

De vzw Groot-Begijnhof in Sint-Amandsberg, de eigenaar van het volledige patrimonium van het begijnhof, verhuurt 80 woningen voor een sociaal gemengde bewoning. Na een grondige energiescan werd beslist om de zoldervloer van 65 van die woningen te isoleren. De vzw krijgt daarvoor van Vlaanderen en de netbeheerders een verhoogde premie van 23 euro per vierkante meter.

Minister Tommelein omschreef het sociaal dakisolatieproject in het Groot-Begijnhof als voorbeeldproject: “Het toont aan dat isoleren ook kan in beschermde monumenten, met oog voor het authentieke én voor energiebesparing”.

De Gentse milieuschepen Tine Heyse (Groen) – Gent wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn – wijst op het belang van een sociaal klimaatbeleid. “We willen absoluut niet enkel energiezuinige woningen voor een happy few”, klonk het. De Energiecentrale, een Gentse adviespunt voor energiezuinig wonen en renoveren, moet daarbij helpen.

Rudy Coddens (sp.a), OCMW-voorzitter en schepen voor Armoedebestrijding, vult aan dat kwetsbare doelgroepen in Gent gebruik kunnen maken van voordelige uurloontarieven voor dakisolatiewerken en op premies voor de aankoop van energiezuinige toestellen en kleine energiebesparende werken.

Vanaf 2020 zal dakisolatie verplicht zijn in alle woningen in Vlaanderen. Om die doelstelling ook voor kwetsbare gezinnen haalbaar te maken, herinnerde Bart Tommelein er onder meer aan dat de energielening renteloos blijft en de looptijd verdubbeld wordt, waardoor de maandelijkse aflossing lager wordt.

“Wie nog geen dakisolatie had en nog geen hoogrendementsglas, en dit met de energielening laat plaatsen, kan met het verschil op zijn energiefactuur de energielening afbetalen”, stelt hij. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content