Tips om je woning succesvol te verkopen

© BELGA
Roel Van Espen medewerker Trends

Ben je van plan om je woning te verkopen? Aan de locatie kan je uiteraard weinig veranderen, maar met een paar eenvoudige ingrepen vind je sneller een geschikte koper.

Iedere potentiële koper is anders. Daarom zorg je er het best voor dat je woning zo neutraal mogelijk is. Dat resultaat bereik je met witte muren en plafonds, gecombineerd met enkele contrasterende, kleurrijke objecten zoals een vaas of een tapijt. Gekleurde wanden verdienen sowieso een nieuw laagje verf in een neutrale kleur.

Ook al woon je nog in de woning, dan nog doe je er goed aan om persoonlijke elementen zoveel mogelijk op te bergen. Familiefoto’s en vakantiesouvenirs mogen de kast in, net zoals de knutselwerkjes en de tekeningen van de (klein)kinderen. Te enthousiaste huisdieren zet je tijdelijk in de tuin wanneer een potentiële koper langskomt.

Ruimte en sfeer

De eerste indruk is erg bepalend. Zorg er dus voor dat kandidaat-kopers meteen een ruim gevoel krijgen wanneer ze je huis binnenkomen. Fietsen horen nu even niet thuis in de gang of inkomhal, net zoals rondslingerende schoenen, jassen, boekentassen en speelgoed. Ruimte creëer je ook met behulp van spiegels, en door meubels en zware gordijnen te verwijderen.

De lichtinval kan in je voor- of nadeel werken. Wil je geen risico’s nemen op een sombere dag, nodig potentiële kopers dan bij voorkeur ’s avonds uit. Met de gepaste verlichting kan je zo zorgen voor de juiste sfeer. Een rustig muziekje kan daartoe bijdragen, net zoals de geur van kaarsen, koffie, vers brood of bloemen.

Opknapwerkjes

Elk huis heeft sowieso een aantal kleine gebreken die eigenlijk makkelijk te verhelpen zijn. Op een paar uur tijd vul je barstjes op, smeer je de scharnieren van piepende deuren en vervang je defecte lampen. Al deze inspanningen samen zorgen voor een heuse metamorfose.

Verwaarloos ook de buitenkant van je woning niet. Zorg dat je ramen proper zijn, vermijd afbladderende verf op je gevel en geef je tuin een flinke snoeibeurt. En misschien mag die lelijke trampoline ook wel tijdelijk opgeborgen worden.

Partner Content