Strengere energienormen doen bouwvergunningen pieken

© Getty Images

Het aantal bouwvergunningen voor nieuwe residentiële gebouwen is in maart met bijna de helft gestegen. Dat blijkt uit de recentste gegevens van statistiekbureau Statbel. Reden is de verstrenging van de energienormen voor bouwaanvragen sinds 1 januari.

In maart reikten de lokale besturen 3.542 bouwvergunningen uit voor nieuwe residentiële gebouwen, een stijging met 46,8 procent in vergelijking met februari. Zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel gaat het om forse toenames. De stijging is het gevolg van strengere energienormen die van toepassing zijn op bouwaanvragen vanaf 1 januari.

‘Eind 2020 zijn er relatief meer bouwaanvragen ingediend om deze strengere normen te ontwijken, wat resulteert in een hoger aantal uitgereikte bouwvergunningen zo’n drie à vier maanden later’, merkt Statbel op.

In het volledige eerste kwartaal nam het aantal vergunningen toe tot 8.467. Dat is 3,3 procent meer in vergelijking met de eerste drie maanden van 2020. Terwijl het in Wallonië en Brussel om stijgingen met bijna een vijfde gaat, daalde het aantal vergunningen licht in Vlaanderen (-1,1 procent).

Partner Content