Sparen voor een woning: hoe doe je dat?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Bij sommige banken kan je aan woonsparen doen. Het gaat om een spaarformule waarmee je een reserve kan aanleggen voor de aankoop, nieuwbouw of verbouwing van een woning.

Voor jonge gezinnen ligt een eigen woning niet altijd binnen handbereik. Daarom kan je bij bepaalde banken terecht voor woonsparen. Dat is een spaarrekening die mensen wil stimuleren om een financiële reserve op te bouwen. De ‘Start2Save’-formule van KBC laat je tot maximum 500 euro per maand sparen. De basisrente bedraagt één procent. Elke storting die gedurende twaalf opeenvolgende maanden onafgebroken op de rekening blijft staan, levert je bijkomend 0,50 procent getrouwheidspremie op.

Het gelijkaardige ‘Woonsparen’ van BNP Paribas Fortis hanteert een spaarlimiet van 6.000 euro per jaar, wat eigenlijk op hetzelfde neerkomt als bij KBC. Hier ligt de nadruk echter op de getrouwheidspremie: die bedraagt momenteel 1,40 procent, terwijl de basisrente slechts 0,10 procent is. ‘Woonsparen is immers een product voor vastgoedplannen op iets langere termijn’, klinkt het bij BNP Paribas Fortis als argument.

Welke zijn de voorwaarden?

Bij ‘Start2Save’ van KBC bepaal je zelf hoeveel je elke maand spaart, voor zover je de limiet van 500 euro niet overschrijdt. Een maandelijkse spaaropdracht vanuit een zichtrekening is wel vereist. Voor ‘Woonsparen’ van BNP Paribas Fortis geldt die verplichting niet, maar deze formule is dan weer enkel toegankelijk voor mensen tussen 18 en 35 jaar. De minimuminlage per storting is hier overigens vastgesteld op honderd euro.

De woonsparen-formule van deze banken helpt je dus bij de opbouw van een kapitaal voor de realisatie van je toekomstig woonproject. Op die manier kan je later de aankoop, bouw of verbouwing van je droomwoning voor een stuk financieren met een eigen financiële inbreng. Het overige gedeelte kan dan bijvoorbeeld gefinancierd worden via een woonkrediet. Goed om weten is dat een grotere eigen inbreng doorgaans leidt tot betere hypotheekvoorwaarden.

Liever via een tak21?

Weet dat banken ook een vorm van woonsparen aanbieden in de vorm van een tak21-spaarverzekering. Bij KBC is er het ‘Life Home Plan’, terwijl BNP Paribas Fortis je het ‘Home Invest Plan’ aanbiedt. Hiermee kan je de opgebouwde reserve later omvormen naar een schuldsaldoverzekering als dekking voor je woonkrediet. De tussentijdse stortingen leveren je een fiscaal voordeel van dertig procent op.(RVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content