‘Sociale huurder kan kleinere woning geen twee keer weigeren’

Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister van Wonen © BELGA

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans wil iets doen aan de onderbezetting van sociale woningen. Striktere regels voor woningen die te ruim zijn voor wie erin woont meer bepaald.

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans benadrukt woensdag dat er enkel zal worden beboet als een sociale huurder voor de tweede keer een aangepaste woning weigert.

De reactie van de minister volgt op een artikel in De Standaard, waarin vermeld staat dat Homans een einde wil maken aan de onderbezetting van sociale woningen.

Nieuwe regels

Volgens de recentste cijfers (2013) wonen er zo’n 15.000 mensen in een sociale woning die eigenlijk te ruim is voor de grootte van het gezin. Zij zullen een boete van 25 euro per per slaapkamer vanaf de tweede overtollige slaapkamer moeten betalen. De regel zal gelden voor wie vandaag al in een te ruime woning leeft. Te ruim betekent volgens de Vlaamse regering ‘meer dan één slaapkamer te veel’.

Voor nieuwe contracten gelden andere regels. Sociale huurders zullen in de toekomst tijdelijke huurcontracten krijgen, waardoor ze kunnen worden aangespoord om te verhuizen. Wie in dat geval een kleinere woning twee keer weigert, mag een contractverlenging vergeten, al zullen huurders niet verplicht worden om het even waar te wonen. De nieuwe woning moet zich binnen een straal van 5 kilometer van de oorspronkelijke woning bevinden.

‘Op maat bouwen’

Volgens sp.a moet de regering echter eerst zorgen dat het aanbod aan sociale woningen groot genoeg is voor ze boetes oplegt aan mensen die te ruim wonen. Homans benadrukt dat de onderbezettingsvergoeding al sinds 2007 in het Kaderbesluit Sociale Huur staat. Nu wordt er uitvoering aan gegeven. De maandelijkse vergoeding moet dus enkel worden betaald na de tweede weigering van een aangeboden woning die voldoet aan de vereisten.

“Dat er geen voldoende gepast aanbod voorhanden is, is niet correct”, stelt Homans. “Sociale huisvestingsmaatschappijen moeten immers op maat bouwen van hun toekomstige bewoners en doen dit ook. Daarnaast wordt dit jaar afgesloten met zowat 1 miljard euro aan investeringen in de sociale woningbouw, een absoluut recordbedrag.” (Belga/DS/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content