Serge Fautré: ‘De excessen op de vastgoedmarkt zijn verdwenen’

© belga

Serge Fautré maakt zich op voor zijn twaalfde deelname aan de internationale vastgoedbeurs Mipim in Cannes. In een interview met Trends laat de topman van AG Real Estate, het grootste Belgische vastgoedbedrijf, zijn licht schijnen over de vastgoedmarkt.

Serge Fautré maakt zich op voor zijn twaalfde deelname aan de internationale vastgoedbeurs Mipim in Cannes. In een interview met Trends laat de topman van AG Real Estate, het grootste Belgische vastgoedbedrijf, zijn licht schijnen over de vastgoedmarkt.

Als Mipim een barometer is voor de gemoedstoestand van de vastgoedsector, wat verwacht u dan van deze editie?

Serge Fautré: “Ik denk dat Mipim in het verleden een indicator is geweest van de overdrijving in de vastgoedsector. Halfweg het voorbije decennium trok Mipim 24.000 bezoekers en lag de baai van Cannes vol met luxejachten. Aan dat vertoon op Mipim kon je zien dat er iets niet klopte. Vastgoed is in essentie toch een conservatief en langetermijnactief, maar in die periode was de sector geëvolueerd naar een erg speculatieve industrie. Akkoord, promotieactiviteiten houden altijd een zeker risico in. Toch was het in de jaren tachtig heel anders: toen bouwden promotors vooral op maat en af en toe eens op risico. Stilaan is die verdeling helemaal omgekeerd, vaak aangemoedigd door lichtjes gekleurd cijfermateriaal over de markt.”

“Intussen zijn we teruggekeerd naar een normalere marktsituatie en in die zin verwacht ik ook een normaler Mipim. Het exotisme van de projecten uit Oost-Europa zal er nog wel zijn, maar de excessen zijn verdwenen.”

Hoe zwaar weegt AG Real Estate in de groep Ageas?

Serge Fautré: “Onlangs stond in een Bloomberg-bericht over Ageas dat de beter dan verwachte resultaten deels te danken zijn aan de vastgoedactiviteiten. Ik heb dat bericht naar alle AG Real Estate-medewerkers gestuurd met de mededeling dat we trots mogen zijn op onze bijdrage in de groep. In activa uitgedrukt zijn wij goed voor slechts 10 procent van de groep, maar het zijn tien belangrijke procenten.”

De Belgische vastgoedsector lijkt deze aanslepende economische crisis zonder al te grote ongelukken te doorstaan. Of is dat schijn?

Serge Fautré: “Nee, het klopt. De voornaamste reden is dat er in België in het vastgoed geen excessieve hefboomfinanciering is geweest. Maar we moeten ook wel goed beseffen dat er op de toch belangrijke Brusselse kantoormarkt de jongste vijftien à twintig jaar geen stijging is geweest van de huurprijzen. Zelfs niet in nominale termen. Dat is pijnlijk en nefast.”

Laurenz Verledens

Het volledige interview met Serge Fautré leest u deze week in Trends. De internationale vastgoedbeurs Mipim vindt plaats van 12 tot en 15 maart in Cannes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content