Rondvraag Bouwunie: bouwen wordt binnenkort duurder

© Thinkstock

Bouwmaterialen worden vanaf 1 januari duurder. In sommige gevallen, zoals voor beton, cement, asfalt, roofing en verf, gaat het om forse prijsverhogingen van 8 tot 15 procent. Dat meldt Bouwunie, de unie van het kmo-bouwbedrijf.

Bouwen zal door de duurdere materialen binnenkort duurder worden, zo blijkt uit een rondvraag van Bouwunie bij haar leden. Bouwunie rekent voor dat de bouwkost met 4,54 procent zal verhogen. Dat is meer dan het dubbele van de inflatie. In euro betekent dat een meerprijs voor een nieuwe doorsnee woning van 15.600 euro.

De prijzen van bouwmaterialen worden elk jaar duurder. Met gemiddeld zowat 3 tot 6 procent. Maar dit jaar zitten er volgens Bouwunie grote uitschieters bij. Zand, granulaten, cement en dus ook beton en betonproducten worden vanaf 1 januari een pak duurder. Sommige producten wel 10 tot 15 procent.

Ook voor afgeleide producten van oliebitumen, zoals asfalt en roofing, stijgen de prijzen met 10 procent. De prijs van de verf stijgt dan weer met 8 procent: uitzonderlijk meer dan in andere jaren.

Voor de oorzaken van de prijsstijgingen verwijst Bouwunie naar een tekort aan bepaalde grondstoffen en fors gestegen transportkosten. De tekorten zorgen bovendien voor langere levertermijnen.

Partner Content