‘Regering plant hogere btw voor hele reeks werken’

© iStock

Bouwunie en de Confederatie Bouw zeggen dat de regering het verlaagde btw-tarief van 6 procent in de bouw voor verschillende werken wil schrappen. Onder meer terrassen en opritten zouden aan 21 procent belast worden.

De bouwsector zegt een ontwerp van koninklijk besluit daarover te hebben kunnen inkijken. Onder andere muurtjes, afdaken, terrassen, opritten, vrijstaande garages en carports zouden niet meer aan 6 procent btw kunnen, net als de omvorming van fabrieksgebouwen en kantoren naar appartementen.

Meer zwartwerk

De bouwsector is niet te spreken over de maatregel. “Aannemers die woningen renoveren, werden al geraakt door de beslissing van de regering om het verlaagde btw-tarief van 6 procent enkel toe te staan voor woningen ouder dan 10 jaar (in plaats van 5 jaar vandaag). Over een verdere inperking van de verlaagde btw vinden we niets terug in het regeerakkoord. De bouwsector is dus helemaal niet opgezet met deze maatregelen”, luidt het in een persmededeling.

“Iedereen weet dat een btw-verhoging van 6 naar 21 procent leidt tot meer zwartwerk. Vergeet de regering dat misschien?”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Deze beslissing heeft een impact op honderden kmo’s in ons land, waarvan sommige moeten vechten voor hun voortbestaan”, zegt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

“De concurrentiekracht van de bouwsector staat zwaar onder druk door de oneerlijke concurrentie van buitenlandse bedrijven. De sector heeft dus nood aan positieve maatregelen, waaronder een aanzienlijke en onmiddellijke verlaging van de loonkost. De bouwsector heeft de regering reeds op de hoogte gebracht van deze eis en van de negatieve gevolgen voor de bouwsector als er geen gevolg aan wordt gegeven”, aldus Bouwunie en de Confederatie Bouw. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content