Overwinteren in het zuiden: wat met je woonverzekering?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Heel wat Belgen kiezen ervoor om de kille wintermaanden in warmere oorden door te brengen. Zij doen er goed aan om de polis van hun brandverzekering na te lezen.

Wanneer je je woning enkele weken of maanden achterlaat, dan legt je verzekeraar mogelijk preventiemaatregelen op die bepaalde risico’s tijdens je afwezigheid moeten voorkomen. Hij kan alvast eisen dat je de water- en verwarmingsinstallatie beschermt tegen de gevolgen van vrieskoude. Lees dus zeker je brandpolis even na.

Neem je geen voorzorgsmaatregelen zoals in de polis omschreven, dan riskeer je niet vergoed te worden voor eventuele waterschade. Zorg er hoe dan ook voor dat de waterleidingen bij je vertrek leeg zijn, en plaats extra isolatie op de meest gevoelige plaatsen. Door een minimale verwarming in huis te voorzien, kan je het risico op gesprongen leidingen eveneens uitsluiten.

Extra bescherming

Een woning die gedurende een lange periode onbewoond is, is ook kwetsbaar voor diefstal en inbraak. Een bijkomende diefstaldekking binnen je brandverzekering kan dan nuttig zijn. Check wel vooraf hoelang je woonst onbewoond mag zijn om toch gedekt te blijven bij diefstal en inbraak. De limiet kan bijvoorbeeld vastgesteld zijn op zestig of negentig dagen.

Ben je langer van huis? In dat geval doe je er goed aan om contact op te nemen met je verzekeringsmakelaar. Hij kan ervoor zorgen dat de dekking doorloopt tijdens je lange afwezigheid, in ruil voor een extra premie. Mogelijk zal hij je dan vragen om veiligheidssloten of een alarmsysteem te plaatsen. Zorg er sowieso voor dat buren, vrienden en familie een oogje in het zeil houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content