Opvallend weinig Belgen wonen in een jonge woning

© IGB/JVC
Roel Van Espen medewerker Trends

Slechts vier op honderd Belgische gezinnen wonen in huizen of appartementen van minder dan tien jaar oud. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de FOD Economie.

De meest recente volkstelling in ons land dateert al van 2011. Daarbij werd de klassieke enquête vervangen door het gebruik van gegevens die beschikbaar zijn in administratieve databanken. Op basis van deze gegevens publiceerde de FOD Economie zopas een nieuwe studie die de verhouding tussen huishoudens en woningen in kaart brengt.

Opmerkelijk is alvast dat slechts vier procent van de Belgische gezinnen in woningen leeft die gebouwd zijn vanaf 2006. Mensen die in recente panden wonen, vormen een jongere en homogenere bevolking. Bovendien gaat het vaker om grotere huishoudens – meestal koppels met kinderen.

Huis versus appartement

In Vlaanderen en Wallonië is meer dan drie vierde van de woningen gebouwd vóór 2006 een huis. Bijna één recente woning op twee is in Vlaanderen een appartement, net als bijna vier op tien recente woningen in Wallonië. In Brussel is de situatie anders: daar overheersen appartementen zowel bij oudere als bij recentere woningen.

Zeventig procent van de woningen gebouwd sinds 2006 zijn eigen woningen. Dat betekent volgens de FOD Economie dat minstens één persoon uit een gezin geheel of gedeeltelijk eigenaar is van de woning. Dat geldt zowel voor Vlaanderen als voor Wallonië. In Brussel is slechts één op twee huishoudens die wonen in een recente woning ook eigenaar. De volledige studie vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content