Ombudsdienst vreest nieuwe drempel voor veranderen van energieleverancier

© Belga

Het aanrekenen van een jaarlijkse forfaitaire vergoeding door energiebedrijven dreigt een drempel te worden voor consumenten die van elektriciteits- of gasleverancier willen wisselen. Dat zegt Eric Houtman, de federale ombudsman voor Energie.

Het gaat om bedragen die oplopen tot 50 à 70 euro per contract. De forfaitaire vergoeding wordt door de leveranciers ook doorgerekend als klanten na enkele maanden van leverancier wisselen. ‘Dan krijgt men plots nog een afrekening die kan oplopen tot meer dan honderd euro’, waarschuwt Houtman. ‘Dit zal een drempel vormen om te wisselen van leverancier.’

Dergelijke vergoedingen werden vroeger ook al toegepast, onder de vorm van verbrekingsvergoedingen. In 2012 werden zo’n praktijken verboden. Maar sinds 2015 steken ze weer de kop op, als forfaitaire kosten voor het dekken van de abonnementskosten. Sinds 1 januari zijn ze bovendien uitdrukkelijk toegelaten in het aangepast consumentenakkoord. ‘Het aantal klachten erover zal dan ook stijgen’, voorspelt de ombudsman voor Energie.

Partner Content