Oekraïense crisis weegt op Russisch vastgoed

© reuters

De crisis in Oekraïne laat zich voelen op de vastgoedmarkt van Rusland. De investeringen en de opname in Russisch vastgoed hebben een serieuze duik genomen. Ook de Braziliaanse vastgoedmarkt vertoont ernstige afkoelingsverschijnselen.

Wereldwijd zit het vertrouwen in vastgoed opnieuw in de lift. Dat blijkt uit de nieuwste Monitor van het Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), een internationale beroepsvereniging van erkende vastgoedprofessionals. De best presterende vastgoedmarkten zijn de Verenigde Arabische Emiraten en Japan.

De eurozone geeft een dubbel beeld. In Frankrijk en Nederland blijft het sentiment voor vastgoedinvesteringen erg negatief, ondanks het economische herstel in beide landen. In zwaar geteisterde vastgoedmarkten zoals Ierland, Spanje en Portugal is er dan weer een significante verbetering. De investeringsverwachtingen voor die drie landen overtreffen die van alle andere landen in het onderzoek. Het RICS verwacht er dan ook een sterke stijging van het aantal transacties.

Voor Rusland rapporteert RICS een scherpe daling in zowel de investerings- als de gebruikersmarkt. Het verwijst naar de geopolitieke spanningen (de crisis in Oekraïne), maar ook naar de aanhoudende vertraging van de economische activiteit, wat het risico vergroot dat het land in een recessie verzeilt. Brazilië, een ander BRIC-land, scoort na Rusland het slechtst. De terugvallende groei en de hogere intrestvoeten eisen hun tol op de Braziliaanse vastgoedmarkt, stelt het RICS. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content