‘Nieuwe hypotheekwet gaat de mist in’

© istock

De herziening van de hypotheekwet, die het de consument makkelijker zou moeten maken om de kosten van een lening bij verschillende banken met elkaar te vergelijken, werkt niet. Dat zegt Test-Aankoop op basis van praktijktests bij de vijf grootste kredietinstellingen. De consumentenorganisatie vraagt bevoegd minister Kris Peeters nu om de wet te herzien.

De wet op de hypotheekleningen werd enkele maanden geleden in overeenstemming gebracht met de Europese richtlijn over hypothecaire kredieten. Kredietinstellingen zijn nu verplicht om al vanaf het eerste contact met mogelijke klanten de juiste informatie te geven over de kosten verbonden aan de lening. Dat gebeurt via een ESIS-document (European Standardised Information Sheet) met daarin alle essentiële informatie over de lening, zoals het JKP (jaarlijks kostenpercentage), de maandelijkse afbetaling en de kostprijs van de premies en van eventueel verplichte verzekeringen.

Consumenten zijn er echter niet echt mee gebaat, meent Test-Aankoop. De organisatie stuurde enkele ‘mystery shoppers’ af op kantoren van Argenta, BNP Paribas Fortis, Belfius, ING en KBC. Het ESIS-document werd nergens bij het eerste bezoek meegegeven en bovendien doen er volgens Test-Aankoop heel wat banken aan ‘nattevingerwerk’, terwijl het ‘wel mogelijk is om voor de meeste consumenten een JKP te geven dat de werkelijkheid zoveel mogelijk benadert’.

Test-Aankoop vraagt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) nu om de regels bij te sturen. Intussen lanceert de organisatie een tool met tips voor consumenten om hypotheekleningen met elkaar te vergelijken op www.test-aankoop.be/hypotheeklening.

Minister Peeters kondigt aan dat hij zowel Test-Aankoop als Febelfin zal uitnodigen. ‘De wet is duidelijk: de kredietinstelling moet elke keer een standaardformulier voorleggen met de voorwaarden en verplichtingen van de lening’, zegt de minister. ‘Als de wet niet gerespecteerd wordt, zal ik de nodige maatregelen nemen.’

Partner Content