Montea investeert fors in België en Frankrijk

De vastgoedbevak Montea heeft een reeks transacties in Frankrijk en België bekendgemaakt, goed voor een uitbreiding van de portefeuille met bijna een kwart. De opvallendste deal is de ontwikkeling voor DHL Forwarding op Brucargo.

Montea is gespecialiseerd in logistiek en semi-industrieel vastgoed. Het heeft een vastgoedportefeuille met een totale oppervlakte van 453.868 m² verspreid over 30 plaatsen in België en Frankrijk. Het kondigde vandaag vier investeringen aan. De vastgoedbevak met hoofdzetel in Aalst breidt op die manier zijn Belgische vastgoedportefeuille uit met een kwart. De Franse portefeuille dikt aan met 20 procent.

Volgens CEO Jo De Wolf is het toeval dat de transacties tegelijk afgerond worden. “We lanceerden Montea een jaar geleden als een open platform. Dat wil zeggen dat we op zoek gingen naar deals waarbij we samen met partners – grondeigenaars, projectontwikkelaars, aannemers… – vroeg in het project kunnen stappen om twee redenen. Een vroege betrokkenheid garandeert dat het project aan onze standaarden voldoet. En zo kunnen we onze commerciële knowhow, onze kennis van de huurmarkt, inbrengen in het project.”

Distributiecentrum voor DHL Forwarding

Met Office Depot, een leverancier van kantoorartikelen, sloot Montea een samenwerkingsakkoord voor de verwerving van een terrein in Puurs. Er lopen ook besprekingen met Office Depot in Frankrijk over een sale-and-lease-back-operatie van een logistiek platform (19.300 m²) in de regio Marseille. Nog in Frankrijk kocht Montea in de regio Arras een logistiek platform van ongeveer 15.000 m² over CBRE Global investors.

Tot slot heeft Montea met MG Real Estate (De Paepe Group) een principe-akkoord voor de verwerving van een ontwikkeling op maat voor DHL Forwarding op Brucargo (Brussels Airport). Het project omvat 23.000 m² opslagruimte en 5300 m² kantoren en sociale ruimtes. DHL Global Forwarding zal het gebouw inhuren voor vijftien jaar, met een opzegmogelijkheid na tien jaar. De werken zijn al gestart en het nieuwe distributiecentrum zal naar verwachting tegen het eerste kwartaal van 2013 operationeel zijn. Montea verwerft het project op basis van een aanvangsrendement van 7,50%, een investeringswaarde van 26,2 miljoen euro. Peter Demuynck, commercieel directeur van Montea, zegt sterk te geloven in het economisch potentieel van Brucargo als logistieke hub. “Het nieuwe afrittencomplex ontsluit de zone onmiddellijk op de E19 en met het Diaboloproject wordt Brucargo waarschijnlijk voor het openbaar vervoer het best bereikbare logistiek park in België. Montea wil in de toekomst voort investeren in luchthavenvastgoed.”

Jo De Wolf benadrukt dat Montea zich blijft focussen op Frankrijk en België. “We willen investeren in markten waar we een lokale vertegenwoordiging hebben. In meerdere landen met een kleine vertegenwoordiging werken, weegt onvermijdelijk op de operationele marges. Later komt er misschien een derde land bij.”

Tegen 2013 wil Montea de vastgoedportefeuille optrekken van ongeveer 315 miljoen euro naar 400 euro miljoen euro. (L.V.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content