Michel Maus: ‘Het kadastraal inkomen is onrealistisch’

© iStock

Volgens professor in fiscaal recht, Michel Maus werd het kadastraal inkomen (KI), het gemiddeld netto-inkomen dat een onroerend goed tijdens één jaar zou opbrengen, al veertig jaar niet meer herbekeken en komt het dus niet meer overeen met de werkelijkheid.

Zo kan het kadastraal inkomen van een klein appartementje hoger uitvallen dan dat van een prachtige villa. Professor in fiscaal recht Michel Maus legt uit aan de VRT waarom de kadastrale inkomens niet meer realistisch zijn. “In principe moet het kadastraal inkomen de normale netto huurwaarde veronderstellen van een gebouw over een periode van 1 jaar. Maar als we dan de huidige KI’s bekijken, stellen we vast dat dat in de realiteit niet zo is”.

Maus verklaart dat de fiscus eigenlijk het KI om de tien jaar moet herzien maar dat het sinds 1975 niet meer aangepast werd. Volgens de expert zijn de kadastrale inkomens zwaar onderschat.

Positief voor belastingbetaler

Michel Maus
Michel Maus

“Dat heeft natuurlijk positieve gevolgen voor de mensen die belasting moeten betalen, want daarmee gaat men ook de belasting op die huurwaarden onderschatten. Maar het is slecht nieuws voor de overheid die op die manier heel wat belastinggeld aan haar neus ziet voorbijgaan” zegt hij.

Toch zal de situatie niet snel veranderen. De overheid is immers van mening dat het niet haalbaar is het KI om de tien jaar te herzien. “Het is natuurlijk een zware opdracht voor de fiscus om elk onroerend goed te gaan bekijken of te bezoeken en een herschatting te doen. Dat is administratief een zeer zware taak. Maar het is een wettelijke verplichting. Bovendien moet het maar één keer om de tien jaar gebeuren” zegt Maus aan de VRT. (CB)

Partner Content