Klanten blijven aanschuiven voor herfinanciering woonkrediet

© Thinkstock
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Ook in de eerste maanden van dit jaar blijven particulieren bij de banken aankloppen om hun woonlenig te herfinancieren. Omdat dit voor hen nadelig is, pleiten de banken voor een hogere wederbeleggingsvergoeding.

“De trend tot herfinanciering, die vorig jaar op gang gekomen is, zet door in de eerste maanden van 2015”, zegt woordvoerster Hilde Junius van BNP Paribas Fortis. “Er blijven inderdaad heel wat aanvragen binnenlopen”, bevestigt Wim Pauwels van AXA Bank. “Zowel in januari als in februari sprongen veel mensen op de herfinancieringstrein. Maar gezien de rente-evolutie kan je dat bezwaarlijk onlogisch noemen.”

In de tweede helft van 2014 deed zich al een enorme herfinancieringsgolf van hypothecaire kredieten voor. Volgens Luc Versele van Crelan, de bank ontstaan uit de fusie van Landbouwkrediet en Centea, zijn in 2014 voor 23 miljard euro woonkredieten geherfinancierd in België. Op een totale hypothecaire kredietomloop van 173 miljard euro komt dat neer op 13,3 procent. “Terwijl in een normaal jaar niet meer dan 3 tot 5 procent van de totale markt geherfinancierd wordt”, aldus Versele.

In eerste instantie levert de herfinanciering van woonkredieten, door de inning van de wederbeleggingsvergoeding, de banken meer-inkomsten op. Op lange termijn doet het echter pijn, omdat de toekomstige rente-inkomsten dalen. De eenmalige meeropbrengst staat ook niet in verhouding tot de toekomstige minder-inkomsten.

De staatsbank Belfius bv. verkocht in 2014 meer hypotheekleningen. Ongeveer de helft daarvan waren herfinancieringen, waarvan meer dan 90 procent interne herfinancieringen. “Het negatieve effect op de toekomstige rente-inkomsten bedraagt 50 miljoen euro op jaarbasis”, zegt Dirk Vanderschrick, hoofd Retail & Private Banking van Belfius. “Dat bedrag boeken we niet in één keer in de resultaten, we spreiden het over de looptijd van de leningen.”

“De forfaitaire wederbeleggingsvergoeding van drie maanden rente volstaat niet om het verlies aan inkomsten dat de kredietgever lijdt te compenseren”, concludeert Gérald Bogaert, CEO van Europabank. Als voorzitter van de Beroepsvereniging van het Krediet pleit Bogaert ervoor om het herfinancieren van een woonlening duurder te maken voor de consument. Hij is voorstander van een wederbeleggingsvergoeding van zes maanden rente op het uitstaande bedrag.

“Daar valt economisch iets voor te zeggen”, vindt Dirk Vanderschrick van Belfius. “Een vergoeding van drie maanden volstaat niet eens om één jaar renteverlies te dekken. Als de banken hun rendabiliteit te fors zien zakken, bestaat er een risico dat ze op de kredietrem gaan staan. Dat kan niet de bedoeling zijn.” (P.C)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content