Kantoor kost een kwart minder dan tien jaar geleden

© istock
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De kantoorkosten per medewerker zijn het voorbije jaar met 4 procent gedaald in ons land. Toch blijft België een van de duurste landen van Europa.

Elk jaar berekent de vastgoedspecialist Colliers International de totale kantoorkosten per (voltijdse) medewerker. De Occupiers Cost Index (OCI) voor België bedraagt nu 11.263 euro. Vorig jaar was dat nog 11.759 euro. “De daling versterkt onze concurrentiepositie met buurland Frankrijk en met veel Europese landen waar significante stijgingen te zien zijn”, stelt Jeroen Govers, senior director real estate services bij Colliers International. “In Frankrijk zijn almaar minder kwalitatieve ‘grote’ kantoorruimten beschikbaar, wat de huurprijzen hoger duwde. Dat maakt van Frankrijk het op vier na duurste land in Europa.”

De daling van bijna 4 procent in ons land is de bevestiging van een neerwaartse trend. DE OCI is in België met bijna 24 procent gedaald in tien jaar. Maar ondanks die aanhoudende afname, blijft ons land duur. In Europa bedraagt de gemiddelde OCI 8972 euro, bijna 2300 euro lager dan in België. In de rangschikking van de duurste landen staat België op de negende plaats op 29 landen.

Volgens Jeroen Govers laten Belgische bedrijven nog kansen liggen. “De kantoorkosten kunnen nog met 10 procent dalen”, zegt hij. Govers ziet nog mogelijkheden in het heronderhandelen van huurcontracten, het optimaliseren van ruimtegebruik en in het beter afstemmen van die diensten op de noden.

Kloof met Nederland

De gemiddelde OCI voor heel Europa steeg met 6 procent. Maar Jeroen Govers relativeert die stijging. “In sommige landen is er een heropleving geweest van de huurmarkt en dat heeft zich vertaald in hogere huurprijzen. Maar dat is meer een opwaartse correctie. In Spanje bijvoorbeeld heeft de vastgoedcrisis er toch serieus ingehakt. Dat wordt nu wat gerecupereerd.”

De kantoorkosten zijn het hoogst in Zwitserland (18.484 euro). Bulgarije heeft met 2556 euro de laagste OCI. Duitsland doet het met 9482 euro beter dan België. Luxemburg is met 14.305 euro per jaar dan weer een pak duurder dan ons land. Het verschil tussen België en Nederland blijft significant. Bij onze noorderburen bedragen de kantoorkosten slechts 8564 euro. Dat is ruim 2500 minder per werknemer dan in ons land. De belangrijkste verklaring ligt volgens Govers in de lagere loonkosten.

Minder (eigen) vierkante meters

De huurprijs van kantoorruimte in Brussel is vrijwel stabiel. En Govers verwacht dat dat zo blijft: “De marktcondities veranderen nauwelijks, dus de kans dat de huurprijs voor kantoorvastgoed de komende tijd stijgt, is erg klein.”

Hij merkt wel op dat bedrijven almaar zuiniger met ruimte omgaan. “Het nieuwe werken heeft gevolgen voor het aantal vierkante meter dat een bedrijf nodig heeft. Volgens Pierre-Gilles Solvit, general manager van Colliers International, werken medewerkers vaker samen in speciaal ingerichte co-workingkantoren die geen deel uitmaken van de organisatie. Daardoor hebben bedrijven minder ‘eigen’ vierkante meters nodig.

Colliers International ontwaart ook een terugkeer naar de stadscentra. “Vijftien jaar geleden besloten bedrijven – voornamelijk in de telecom en de ICT – bewust zich buiten het stadscentrum te vestigen. Momenteel zie je weer een langzame beweging naar het centrum van de stad”, zegt Govers. Hij koppelt die trend aan de opgang van het thuiswerken. De dagen dat de medewerkers wél naar het kantoor komen, moet dat kantoor goed bereikbaar zijn, het liefst met het openbaar vervoer. “Het is voor een bedrijf steeds belangrijker op de as met een van de hoofdstations of metro’s te zitten”, aldus Govers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content