Kan je zonder toestemming werken laten uitvoeren aan een woning die je verhuurt?

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Je doet een beroep op een aannemer voor een dringende herstelling aan een huis dat je verhuurt. Mag je de aannemer dan zelf binnenlaten in het huis of heb je daarvoor de toestemming van je huurder nodig?

Je huurder moet dulden dat je in de loop van de huurovereenkomst dringende herstellingen uitvoert aan de woning die je verhuurt. Toch betekent dit niet dat je je huurder daarvan niet moet verwittigen.

Ga niet zomaar binnen

Het is uit den boze de aannemer zomaar binnen te laten in het huurhuis met jouw sleutel. Laat hem al evenmin werken uitvoeren in de tuin zonder je huurder daarvan op de hoogte te brengen. Doe je dat toch, dan kan je huurder inroepen dat je zijn rustig huurgenot schendt. Hij kan een schadevergoeding vragen of zelfs de ontbinding van de huur. Je huurder zou ook een strafklacht tegen jou en je aannemer kunnen indienen wegens huisvredebreuk.

Maak een afspraak

Maak dan ook duidelijke afspraken met je huurder. Spreek met hem af wanneer je aannemer kan langskomen. Je huurder kan ook eventueel akkoord gaan dat je de aannemer zelf binnen laat. Heb je zo’n afspraak, laat die dan door je huurder bevestigen via bijvoorbeeld een email of sms. Je kan ook vragen aan je aannemer dat hij rechtstreeks afspreekt met je huurder.

Maan je huurder aan

Is je huurder op het afgesproken moment toch niet thuis, dan is dat geen reden om het recht in eigen hand te nemen en je aannemer zelf binnen te laten. Je zal dan je aannemer moeten laten terugkomen.

Stuur dan een aangetekende brief aan je huurder waarin je een concrete datum en uur vooropstelt waarop de aannemer terugkomt. Je kan je huurder aansprakelijk stellen voor de schade die je door zijn afwezigheid lijdt. Is je huurder op de nieuwe datum niet aanwezig, dan kan je naar de vrederechter stappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content