Isoleren brengt geld op

2009 is hét moment om uw dak te (laten) isoleren. Goed voor uw energiefactuur, het levert u een vermindering van uw federale belastingen op, en u krijgt nog een premie van de Vlaamse of Brusselse gewestregering toe.

Als u nog geen goede voornemens had die u dit jaar wilt realiseren, dan is het dak van uw woning laten isoleren een aanrader. Door de isolatie kunt u natuurlijk in de eerste plaats tot 30 procent per jaar besparen op uw gevreesde energiefactuur. Maar ook voor verschillende overheden in ons land zijn energiezuinigere woningen een aandachtspunt geworden, en dus proberen ze u er met diverse stimuli toe aan te zetten om daar werk van te maken.

Zo kunt u een federale belastingvermindering (plus uitgespaarde gemeentebelasting) krijgen van 40 procent van de factuur van de isolatie. Voor het inkomstenjaar 2009 is het plafond daarbij vastgelegd op 2770 euro. Dat belastingvoordeel is er wel enkel voor wie de werken laat uitvoeren door een geregistreerde aannemer (doe-het-zelvers komen dus niet in aanmerking).

Bovenop deze federale belastingvermindering kennen de drie gewesten nog eens premies toe voor de isolatie van daken. Van de Vlaamse regering kunnen energiezuinige Vlamingen sinds 1 januari 2009 een dakisolatiepremie van 500 euro krijgen als ze in de loop van 2009 minstens 40 m² van hun dak of zoldervloer goed tot zeer goed isoleren. Deze premie geldt zowel voor doe-het-zelvers als voor wie een geregistreerde aannemer inhuurt, en zowel eigenaars als huurders kunnen er aanspraak op maken. Ook wie zijn tweede of derde woning laat isoleren, heeft recht op de premie. En lage inkomens kunnen zelfs nog een extra premie krijgen, tot 1000 euro in totaal.

Daarnaast zal ook uw energiedistributienetbeheerder een premie geven van 4 euro per m². Het aanvraagformulier daarvoor vindt u op de site van uw netbeheerder. Wanneer u dit invult, geeft uw netbeheerder de gegevens ook meteen door aan het gewest, zodat u automatisch ook de Vlaamse dakisolatiepremie krijgt uitbetaald. Om de Vlaamse dakisolatiepremie te krijgen, hoeft u geen afzonderlijke aanvraag te doen. Nog meer info en voorwaarden kunt u vinden op www.energiesparen.be/vlaamsedakisolatiepremie, de site van het Vlaams Energieagentschap.

Ook inwoners van het Brussels Gewest worden beloond voor dakisolatie, met een premie van 20 euro per m² geïsoleerde oppervlakte – het maximumbedrag is de helft van de totale factuur van de werken. De isolatie moet wel worden uitgevoerd door een geregistreerde aannemer. De premie aanvragen kan via het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM), www.ibgebim.be. Ten slotte loont het ook de moeite om na te gaan of ook uw gemeente dakisolatie stimuleert, want ook verschillende lokale besturen sprongen intussen op de kar met nog een extra (cumuleerbare) premie.

Thomas Verbeke

In samenwerking met Moneytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content