In deze steden is het leven bijzonder duur voor expats

© Getty Images/iStockphoto

Elk jaar stelt hr-dienstverlener Mercer een lijst op van de duurste steden voor expats. Opvallend: Brussel zakt in de rangschikking.

De Angolese hoofdstad Luanda heeft de titel van duurste stad voor expats vorig jaar heroverd van Hongkong. Dat blijkt donderdag uit een jaarlijkse studie van hr-dienstverlener Mercer. Brussel zakt van de 86ste naar de 104de plaats.

Luanda stond jarenlang op 1, maar moest de titel vorig jaar laten aan Hongkong. Ondanks de depreciatie van de Angolese munt tegenover de dollar, staat Luanda dit jaar opnieuw helemaal bovenaan. Een gevolg van de kosten voor goederen en beveiliging, zegt Mercer. Dan volgen Hongkong en Tokio. De Zwitserse steden Zürich, Genève en Bern zijn de hoogst genoteerde Europese steden op de plaatsen 4, 7 en 10.

Impact sterke dollar

De sterkere dollar ten opzichte van de euro heeft ervoor gezorgd dat veel Europese steden, waaronder Brussel, zijn gezakt op de ranglijst. Zo staat Parijs 62ste (-8 plaatsen), Rome 80ste (-22) en Amsterdam 85ste (-21).

Helemaal onderaan het klassement van 209 landen staan Windhoek (Namibië), Skopje (Macedonië), Bisjkek (Kirgistan) en Tunis (Tunesië). De Egyptische hoofdstad Caïro zakte 92 posities en staan nu 183ste, een gevolg van de koersval van het Egyptische pond.

Voor de studie, uitgevoerd in maart, worden New York (9de) en de Amerikaanse dollar als referentie genomen voor een vergelijking van lokale prijzen van goederen en diensten, gaande van woonkosten, vervoer tot veiligheid.

Ondernemingen baseren zich op de studie om de vergoedingen voor hun expats te berekenen.

Partner Content