Homans wil huurprijs sociale woning optrekken als inkomen stijgt

Liesbeth Homans © Belga

Belgen die een sociale woning huren en na verloop van tijd meer verdienen, moeten volgens Liesbeth Homans, Vlaams minister van Wonen meer huur betalen. Ze onderzoekt wat de opties zijn

Een alleenstaande die niet meer dan 23.533 euro komt in aanmerking voor een sociale huurwoning. Voor samenwonenden en alleenstaanden met kinderen wordt het plafond opgetrokken tot 35.298 euro. Dat bedrag wordt met 1973 euro verhoogd per kind ten laste.

Maar wat als de huurder plots meer verdient? In zo’n geval is het praktisch onmogelijk om het huurcontract op te zeggen omdat de huurder een contract van levenslange duurte heeft ondertekend. Daar wil Homans nu iets aan veranderen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Een solidariteitsbijdrage

Volgens de krant onderzoekt de minister of ze de huurders in zo’n geval een solidariteitsbijdrage kan vragen. ‘Het is billijk om van zulke huurders wat solidariteit te vragen opdat ook zij kunnen bijdragen aan het ondersteunen van de ontwikkeling van nieuwe sociale huurwoningen en het renoveren van het bestaande patrimonium’, zegt een woordvoerder van Homans. In Brussel bestaat er al een dergelijk systeem.

Het voorstel van de minister komt bovenop een hervorming die op 1 januari 2017 in voege treedt. Vanaf volgend jaar zullen nieuwe huurcontracten voor sociale woningen enkel nog tijdelijk zijn. Die contracten kunnen na negen jaar worden opgezegd als de huurder meer dan 25 procent boven het de inkomensgrens verdient. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content